Linkovi

Do 2050. - 9,3 milijarde stanovnika Zemlje (18/8/04) - 2004-08-18


Broj stanovnika Zemlje nastavit će rasti vrlo dinamičnom stopom u dolazećim desetljećima, premda je globalna stopa fertiliteta i dalje u silaznom trendu, objavili su američki znanstvenici.

Neprofitna znanstveno-istraživačka organizacija Population Reference Bureau objavila je svoje demografske projekcije prema kojima će do sredine ovog stoljeća naš planet nastavati devet milijardi i 300 milijuna ljudi, odnosno 45 posto više od današnjih 6,4 milijarde. Do ovakvog će porasta doći unatoč pada globalne fertilitetne stope s petero djece po svakoj ženi pedesetih godina prošlog stoljeća, na 2,8 djeteta danas, a očekuje se da će se u dolazećim godinama smanjiti na manje od 2 i pol djeteta po svakoj ženi.

Demografija je, međutim, oštro podijeljena, kako kaže Carl Haub, jedan od voditelja istraživanja: "Projekcija za razvijene zemlje je - praktički nema demografskog rasta! Jedina industrijalizirana zemlja koja bilježi rast stanovništva su Sjedinjene Države, Sav se demografski rast - 99 posto! - zbiva u zemljama u razvoju."

Za ilustraciju svoje tvrdnje, Carl Haub navodi primjere Japana i Nigerije, zemalja koje su danas vrlo blizu po broju stanovnika - 137 u Nigeriji, 128 u Japanu. No, do 2050. Nigerija će imati trostruko brojnije stanovništvo - 307 milijuna stanovnika, prema japanskih 100, odnosno 22 posto manje nego danas.

Ni u zemljama u razvoju, stope fertiliteta nisu svugdje visoke: Tajland, recimo, ima 1,7 novorođene djece po svakoj ženi, dok u Nigeru žena prosječno rađa osmero djece. Kako ističe Carl Haub, stope fertiliteta na koncu će se smanjiti i u Africi - gdje su najviše -, ali, priznaje da je nemoguće točno odrediti kada i koliko.

Jedna je stvar, međutim, sigurna: raskorak između prosječne dobi stanovnika industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju i dalje će se povećavati, pri čemu će Europljani i Sjevernoamerikanci postajati sve vremešniji, a zemlje u razvoju sve mlađe. To će, kaže gospodin Haub, uroditi značajnim ekonomskim posljedicama.

"Pravi pomak u populacijskom težištu neće biti samo u apsolutnim brojkama, nego i u dobi. Mlađa populacija će biti ona koja osniva obitelji i stvara kućanstva, dakle, kupuje robu. Tu će na koncu biti i najživlja tržišta u globalnoj ekonomiji."

Kada se govori o populacijskim trendovima, Sjedinjene Države su u zavidnom položaju u odnosu na druge industrijalizirane zemlje: dok u Njemačkoj i Japanu stopa fertiliteta od 1,3 posto ne jamči niti običnu obnovu stanovništva, Sjedinjene Države imaju stabilnu i održivu stopu fertiliteta od dva djeteta po svakoj ženi. Uz to, Americi koristi i redovna infuzija useljenika radne dobi - svake godine u zemlju useli milijun i 300 tisuća ljudi. Do sredine stoljeća, stoga, broj stanovnika Sjedinjenih Država porast će na više od 400 milijuna.

XS
SM
MD
LG