Linkovi

Cilj djelomičnog povlačenja iz Njemačke i Južne Koreje - pokretljivija vojska (18/8/04) - 2004-08-17


Predsjednik Bush je najavio povlačenja oko 70 tisuća američkih vojnika iz Zapadne Europe i Koreje. Cilj ove odluke jest - bolje pozicionirati američku vojsku, kako bi odgovorila na izazove novog stoljeća, pogotovo u borbi protiv terorista. Riječ je o najvećoj reorganizaciji američke vojne sile u inozemstvu od kraja hladnog rata.

U inozemstvu služi više od 230 tisuća američkih vojnika i časnika. Većina ih se nalazi u bazama u Njemačkoj, Južnoj Koreji i u Japanu. Nedavno najavljeno povlačenje obuhvatit će oko 70 tisuća pripadnika oružanih snaga, te oko 100 tisuća članova njihovih obitelji.

"Pentagon želi da vojska okretnije i brže reagira na ključnim točkama, gdje se osjeća najveća opasnost od terorista" - kaže John Robinson, urednik lista Defense Daily. "Promjene su se već odavno trebale dogoditi. Na primjer, zbog čega je stožer američke mornarice u inozemstvu smješten u Londonu? Drugi svjetski rat odavno je gotov; imati sjedište mornarice u Londonu je potpuno besmisleno. Mornarica bi trebala biti u Sredozemlju. Zato će novo mornaričko zapovjedništvo biti u Napulju."

Umjesto dvije divizije kopnene vojske, u Njemačkoj će ostati tek jedna brigada. Ona će biti sposobna brzo reagirati u budućim sukobima - kako u Europi, tako i na drugim kontinentima. Za ovakve, pokretljviije i manje oružane snage, zalaže se američki ministar obrane Donald Rumsfeld. "Rumsfeldova doktrina temelji se na vojnoj suradnji s nizom zemalja, gdje američke postrojbe dolaze na 30 ili 60 dana. Izvode vježbe s domaćinima ili interveniraju u kritičnoj situaciji i nakon toga odlaze kući" - objasnio je John Robinson.

Međutim, postoji drugi razlog američkog povlačenja dijela vojnika iz Njemačke i Južne Koreje. Već desetljećima te zemlje američkoj vojsci postavljaju sve stroža ograničenja, u vezi kretanja i djelovanja. O tome je nedavno govorio ministar obrane Rumsfeld. "Želimo da naša vojska bude dobrodošla u zemljama gdje se nalaze naše baze. Za to su potrebni odgovarajući sporazumi sa zemljama-domaćinima, u vezi našeg pravnog statusa" - rekao je u izjavi za mediji po povratku iz Rusije Donald Rumsfeld.

Povlačenje snaga iz Njemačke i Južne Koreje trajat će možda i desetak godina. Prvi će vojnici i njihove obitelji stići u Sjedinjene Države tek krajem sljedeće godine. Riječ je o ogromnoj reorganizaciji – u inozemstvu naime postoji više od 5 tisuća lokacija gdje je smještena američka vojska.

******

Dan nakon što je predsjednik Bush najavio veliku reorganizaciju američkih snaga u inozemstvu, azijske i europske zemlje nastoje umanjiti negativne posljedice povlačenja između 60 do 70 tisuća američkih vojnika.

Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je da povlačenje 30 tisuća Amerikanaca iz Njemačke predstavlja gubitak, ali je dodao da taj potez pokazuje kako su podijele u Europi prevladane. Prethodno je više njemačkih gradova izrazilo zabrinutost zbog toga što će tisuće namještenika u lokalnim američkim bazama ostati bez posla.

Očekuje se da će povlačenjem dijela američke vojske lokalni poslovni sektor izgubiti stotine milijuna dolara vrijedne poslove.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov izjavio je da Moskva ne vidi razloga za zabrinutost zbog prerazmještanja snaga u sklopu kojeg će američki vojnici biti stacionirani u nekim bivšim članicama Varšavskog ugovora. Japanska vlada je, pozdravila odluku predsjednika Busha o razmještanju vojnih snaga ističući da će se ove promjene bolje uklopiti u globalnu sigurnost te doprinjeti međunarodnoj stabilnosti i miru.

Južna Koreja, pak, ne vjeruje da će biti velčikih promjena na Korejskom poluotoku. Australski dužnosnici također su pozdravili najavu reorganizacije američkih snaga u inozemstvu uz izjavu da se od obrambene strategije Hladnog rata prelazi na agilniju strategiju što je pozitivno za globalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG