Linkovi

FBI Ispituje političke prosvjednike uoči konvencije Republikanske stranke (16/8/04) - 2004-08-16


New York Timesu piše kako Savezni istražni ured FBI ispituje političke prosvjednike po cijeloj zemlji, u nekim slučajevima izdaje im i tzv. subpoene, a sve u nastojanju da se spriječe potencijalno nasilni prosvjedi na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u New Yorku. Od FBI-ovih agenata se traži da obilaze pojedine zajednice i prikupljaju informacije o mogućim ometanjima na predstojećoj konvenciji i drugim političkim skupovima u budućnosti. Ispituju se ljudi za koje se vjeruje da bi mogli znati nešto o eventualnom nasilju. Prema tvrdnjama FBI-ja, ova ispitivanja – koja su započela prošli mjesec uoči konvencije Demokratske stranke u Bostonu – usredotočena su na moguća krivična djela, a ne na političko nezadovoljstvo na većim političkim skupovima. Međutim, neke osobe koje je FBI kontaktirao priopćile su da cijela stvar za njih predstavlja misteriju i da se osjećaju prestrašeno kad ih se ispituje o njihovim političkim planovima.

Washington Post piše da je vodeći demokratski član Odbora za obavještajne djelatnosti Zastupničkog doma, zastupnica Jane Harman, upozorila demokratske kolege u Senatu da ne pokušavaju blokirati nominaciju kongresmena Portera Gossa za direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e. U svom intervju gospođa Harman je dodala da bi to bila pogrešna bitka u ovoj izbornoj godini. Jane Harman je također rekla da bi Kongres trebao brzo usvojiti preporuke Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti koje su dovele do terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, uključujući i utemeljivanje novog položaja direktora za obavještajne djelatnosti na nacionalnoj razini. Po njenom mišljenju, kako prenosi Washington Post, predsjednik Bush je propustio priliku da poboljša rad obavještajnih službi time što je imenovao Portera Gossa za stalnog direktora CIA-e.

Reorganizacijom američkih obavještajnih službi bavi se i jutrošnje izdanje Christian Science Monitora, napominjući kako Ministarstvo obrane nije odveć oduševljeno najavljenim promjenama. Podsjećajući da zapravo američko Ministarstvo obrane kontrolira 80 posto obavještajnog proračuna, a ne Središnja obavještajna agencija CIA-e, ovaj list konstatira da upravo tu i leži najveći problem za buduću reorganizaciju obavještajnih aktivnosti. Dužnosnici Pentagona posljednjih su dana javno upozoravali da ne bi bilo dobro da se odviše proračunskog novca stavi na raspolaganje novom uredu nacionalnog direktora za obavještajne aktivnosti. Po njima, to bi dovelo do novog sloja birokracija koja bi mogla blokirati da kritički važne informacije dođu do jedinica na bojišnici pravovremeno – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG