Linkovi

Zaposlene žene zdravije od nezaposlenih (16/8/04) - 2004-08-16


Studija, koja će biti predstavljena na 99. godišnjem skupu Američke sociološke udruge, pokazuje da niti dugi radni sati, ni usklađivanje vlastitog radnog vremena s onim supruga, ne umanjuje zdravstvene koristi koje mnogim ženama dolaze kao posljedica toga što su - zaposlene.

Sociolog Jason Schnittker sa Sveučilišta Pennsylvanije kaže da zaposlene žene - bez obzira na broj radnih sati koje odrade ili na usklađivanje rada s obvezama prema obitelji - ocjenjuju svoje zdravlje boljim nego što to čine žene koje nisu zaposlene. Gledano statističkim pokazateljima, najvažniji čimbenik poboljšanja zdravlja žena jest povećanje stope uposlenosti.

Ovaj je znanstvenik za svoju studiju koristio sociološke ankete i upitnike, provedene između 1974. i 2000. godine, usredotočujući se u njima na odnose između broja radnih sati, obiteljskih obveza i zdravlja žene.

Rezultati njegovog istraživanja ukazuju da sve veći broj žena radi i to sve dulje radno vrijeme. Štoviše, sve više žena uz posao s punim radnim vremenom podiže malo dijete. No, unatoč tome - ili, kako on smatra, zahvaljujući tome! - zdravlje žena sve je bolje u odnosu na ranije periode, a taj je odnos u izravnoj proporcionalnosti povećanju stope uposlenosti žena.

Kako statistike i dalje ukazuju na spolnu razlik u plaćama, Jason Schnittker izvodi hipotezu da 'eventualno lošije zdravlje žena ne proizlazi iz toga što one previše rade, nego što su premalo plaćene.' Zdravstvene koristi uposlenosti za žene - smatra ovaj sociolog - mogle bi vrlo lako proizlaziti, barem djelomice, iz prihoda koji uposlenje donosi.

XS
SM
MD
LG