Linkovi

Osiguranje u Ateni - četiri puta skuplje nego u Sidneyu (13/8/04) - 2004-08-13


Olimpijada u Ateni održat će se pod do sada neviđenim mjerama sigurnosti. Troškovi za pokrivanje mjera predostrožnosti dostigli su milijardu i pol dolara, što je četiri puta više nego na olimpijskim igrama u Sydneyu 2000-te godine. U osiguranje igara uključen je veliki broj policajaca i vojnika, a u onemogućavanje eventualnih terorističkih akcija veliku će ulogu odigrati najsuvremenija tehnologija.

Atenska olimpijada prva je koja se održava nakon terorističkih napada na New York i Washington, te su grčki dužnosnici odlučili potrošiti dvostruko više na mjere sigurnosti no što su u početku računali. Gradonačelnica Atene Dora Bakoyannis kaže da - unatoč zabrinutosti u svijetu da bi tijekom igara moglo doći do terorističkih napada – do sada nije bilo nikakvih obavještajnih podataka koji bi ukazivali na pripreme takvih napada:“Grčka i Atena nikada nisu bili ugroženi. Prijetnje nisu nikad upućene Olimpijskim igrama, ali su te igre ipak najveći međunarodni skup koji se događa u ovom novom, nestabilnom svijetu.”

Iako Grčka održava tradicionalno dobre odnose s Palestincima i arapskim zemljama, postoji bojazan da bi militantni islamisti mogli pokušati napad na reprezentacije onih zemalja čije postrojbe sudjeluju u okupaciji Iraka. Grčka je zbog toga angažirala 70 tisuća policajaca i vojnika u zaštiti Olimpijade. Oko Atene postavljen je i zračni obrambeni štit u kojem sudjele i zrakoplov NATO-a za elektronsko promatranje koji pokriva i do 500 kilometara grčkog zračnog prostora. Proturaketni sustavi “Patriot” postavljeni su u blizini olimpijskog sela, za slučaj pokušaja obrušavanja otetih zrakoplova na olimpijske objekte.

Posebne su mjere sigurnosti stupile na snagu u Pirejskoj luci, u kojoj putnički brodovi za krstarenja sada služe kao ploveći hoteli za goste i sudionike olimpijade. Ratni brodovi NATO-a nadziru plovidbu u međunarodnim vodama u blizini Grčke, a savez je uputio i specijaliste za suzbijanje efekata kemijskog i biološkog oružja. … Neki Grci se nelagodno osjećaju zbog brojnih kamera i drugih suvremenih sredstava promatranja, smatrajući to kršenjem prava na privatnost. Neki, poput profesora Atenskog sveučilišta Theodorea Couloumbisa čak tvrdi da su takvi sustavi kontraproduktivni: “Ukoliko osjećate da živite u vrlom novom svijetu i da ste se odrekli svoje slobode kako bi dobili stabilnost i sigurnost, onda su teroristi uspjeli ostvariti svoj glavni cilj: oduzeti nam naše demokratske vrijednosti".

Gradonačelnica Bakoyannis, međutim tvrdi da se to nije dogodilo. Radi se o cijeni koja mora biti plaćena, jer je nužna, iako nitko u svijetu nije presretan zbog toga – kaže gradonačelnica i zaključuje: “Ako ste ovdje u kolovozu 2004.godine, vjerojatno se nalazite na najsigurnijem mjestu na svijetu".

XS
SM
MD
LG