Linkovi

Troškovi za odjeću i obuću - 'vojna tajna' (12/8/04) - 2004-08-11


Dnevnik Christian Science Monitor piše o Amerikankama koje žele da cijena tek kupljene haljine, suknje, cipela, veste, majce - ostane tajna. Zato vole plaćati gotovinom. Tako izbjegavaju neugodni “papirni” trag – mjesečne račune od kreditnih kartica ili izvode s bankovnog računa. Nakon što ih muž ili mladić prouče, često naime slijedi prepirka – o tome koliko se troši i zašto.

Fenomen je pomalo začuđujući jer se odnosi na Amerikanke iz svih društvenih slojeva, raznih imovinskih stanja. Statistički gledano, Amerikanke su danas ekonomski neovisnije i bogatije nego ikada prije. Međutim, još uvijek ih - kako se čini - obuzima grižnja savjesti, nakon kupnje skupljeg odjevnog predmeta.

Tu je i posebna dinamika obiteljskih odnosa – kaže B.J. Gallagher, psihologinja iz Los Angelesa, autorica nekoliko knjiga o suvremenoj američkoj obitelji. U svakom se braku nameću pitanja – ‘koji je od supružnika jači’, ‘tko kontrolira kućni budžet’, ‘čiji se novac troši’, ‘koliko je novac zajednički, a koliko onog koji ga je zaradio’.

Žene upozoravaju također da njihovi problemi vezani uz odjeću, naravno, predstavljaju mnogo veću glavobolju. Ženska je gardoroba naime skuplja. Muškarac se u pravilu može dobro odjenuti za manje novca, i njegovi su prohtjevi, u načelu, manji kad je riječ o odijelima, košuljama i kravatama i pogotovo - cipelama.

Iako sve više Amerikanki radi i izvan kuće, zarađuje dobro, osjećaj grižnje savjesti zbog trošenja novca i dalje je prisutan. Strategije prikrivanja troškova garderobe različite su. Tu je recimo obično laganje. Pa onda, sakrivanje tek kupljenih odjevnih predmeta u dubini ormara i njihovo vađenje nakon izvjesnog vremena - kad prestanu biti “novi”. Ili pak, otvaranje vlastitih bankovnih računa i stvaranje malih tajnih fondova.

Psihologinja B.J. Galagher smatra da se Amerikanke trebaju prestati ponašati kao da su školarke, koje se trebaju opravdavati zbog svakog potrošenog dolara. “Uvijek je pametno investirati u samu sebe - bilo da se radi o učenju stranog jezika, tečaju kuhanja ili novim cipelama. Iskrenost o novcu koji ste potrošili pružit će vam osjećaj vlastite moći” – tvrdi ova psihologinja iz Kalifornije.(at)

XS
SM
MD
LG