Linkovi

Odlučnost u Iraku (11/10/04) - 2004-08-11


U proteklih nekoliko mjeseci, u Iraku je oteto više od sedamdeset stranaca. Neki od njih su pogubljeni odrubljivanjem glave, dok su drugi pušteni na slobodu. Irački dužnosnici ove otmice pripisuju kriminalcima, pobunjenicima i teroristima povezanim s al-Qaidom. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da se Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće dati odvratiti od njihovog cilja: "Suosjećamo s patnjama obitelji i žrtvovanjem vlada onih zemalja čiji su državljani oteti i prema kojima se tako brutalno postupalo. Također ponovno izražavamo solidarnost s iračkim narodom, koji je glavna meta fanatizma i terorističkih napada".

Gospodin Boucher je kazao da otmičari neće svojim postupcima postići ništa: "Shvaćamo da će popuštanje pred teroristima samo ugroziti sve pripadnike međunarodnih snaga, kao i druge zemlje koje sudjeluju u obnovi Iraka i osiguravanju humanitarne pomoći za Iračane. Pridružili smo se multinacionalnim snagama u Iraku, na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda br. 1546. Nalazimo se u Iraku na poziv iračke vlade da bismo podržali irački narod i njegove napore na uspostavljanju demokratske vlasti, jačanju sigurnosti, osiguravanju humanitarne pomoći i olakšavanju gospodarske obnove".

Odgovornost za budućnost Iraka na kraju ipak snosi nova iračka vlada. Trenutno 250 tisuća Iračana služi u vojsci ili drugim iračkim snagama sigurnosti. Prijelazna iračka vlada predana je borbi protiv terorista, ali ne samo silom. "Irački narod ostvaruje postojan napredak prema slobodnom društvu," rekao je predsjednik George Bush, dodajući da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama "neće dozvoliti nasilnicima i ubojicama da se ispriječe na putu prema uspostavljanju demokracije u Iraku".

XS
SM
MD
LG