Linkovi

Barel sirove nafte uskoro - $50? (8/8/04) - 2004-08-07


Ovaj su tjedan cijene sirove nafte dosegle rekordnu visinu od skoro 45 dolara po barelu. Štoviše, neki analitičari smatraju lako mogućim da će barel uskoro doseći cijenu od 50 dolara.

Trgovci naftom navode nekoliko razloga za rast cijene - od problema sa zakonom koje ima ruska naftna kompanija Yukos, do napada na naftovod u Iraku, ili pak niske proizvodnje u Venecueli…. No, sve se više analitičara slaže da se zapravo radi o nečemu drugom - potražnja za naftom raste brže od njezine proizvodnje. Ovdje se radi o dugoročnom problemu, zbog kojeg bi cijena nafte mogla ostati visoka i ove i slijedeće godine, a zemlje OPECa to ne mogu promijeniti.

Naftni kartel OPEC želio bi zadržati cijenu sirove nafte između 25 i 28 dolara po barelu. No, nafta koja će biti dopremljena u rujnu, ovih dana dosegla je cijenu od skoro 45 dolara po barelu. Stoga se nameće pitanje – zašto proizvođači ne crpe više nafte… Odgovor je jednostavan – zato što ne mogu! Jedan od analitičara koji tako misle je Bruce Everts iz londonskog Investec Securities:

"OPEC nije uložio u dodatne kapacitete već nekoliko godina. Rezultat toga jest da nisu u stanju zadržati korak s povećanom potražnjom. Štoviše, očekuje se da će još ove godine potražnja narasti za dva i pol milijuna barela dnevno, a slijedeće bi godine mogla narasti za dodatna dva milijuna dnevno." Gospodarski rast diljem svijeta razlog je porastu potražnje za naftom. Predviđa se da će američko gospodarstvo ove godine rasti po stopi između 3 i 4 posto; Japan je izišao iz dugogodišnjih ekonomskih poteškoća, a kinesko gospodarstvo raste vrtoglavom brzinom. Zapravo, Kina je ove godine, po prvi puta u povijesti, nadišla Japan u potrošnji energije, postavši drugi po veličini potrošač nafte, odmah iza Sjedinjenih Država.

Visoke cijene nafte predstavljaju dar s neba za zemlje–proizvođače, tako da je njima u interesu cijene zadržati visokima. No, one također strahuju da će visoka cijene energije baciti industrijalizirane zemlje u recesiju, što će pak smanjiti potrošnju i stoga sniziti cijenu nafte.

Sve ovo ne znači da na tržištu vlada nestašica nafte – kaže stručnjak londonskog centra za proučavanje globalne energije, Manouchehr Takin: "Smatram da je inventar nizak, a proizvodnja i zalihe su uravnotežene. No, primjetili smo da su zemlje OPECA povećale proizvodnju. Uz to, Saudijska Arabija može povećati proizvodnju za milijun i pol barela dnevno."

Bruce Evers nije toliko optimističan. Doduše, slaže se s procjenom da OPEC može povećati proizvodnju za milijun i pol barela dnevno, no smatra da će za to trebati najmanje tri mjeseca. S obzirom da krajem jeseni i početkom zime potražnja za energijom doživljava vrhunac, čak niti milijun barela dnevno neće biti dovoljno da zadovolji povećanu potražnju.

Ukoliko potražnja i proizvodnja ostanu ovako visoke kao što su danas, a ne izgrade li se dodatni kapaciteti za skladištenje nafte, cijene će još dugo ostati na sadašnjoj razini, najvišoj u zadnjih 20 godina.

XS
SM
MD
LG