Linkovi

Pentagon: sustav zaštite SAD-a od raketa velikog  dometa spreman do kraja godine (6/8/04) - 2004-08-06


Prema planu Pentagona, do kraja ove godine bi trebao biti postavljen sustav zaštite Sjedinjenih Država od raketa velikog dometa koje bi mogle biti naoružane nuklearnim, kemijskim, ili biološkim bojevim glavama. …Čim je došao u Bijelu kuću prije više od tri godine, predsjednik Bush odmah je naredio gradnju proturaketne obrane koja se temelji na raketnom presretanju i uništavanju nadolazećih neprijateljskih projektila.

Daleko od očiju javnosti i medija, posebna vojna agencija ubrzano radi na postavljanju obrambenog sustava u zraku, na kopnu i moru – sustava koji će uništiti neprijateljski projektil koji leti prema Sjedinjenim Državama. Ne osvrčući se na pitanja o tome hoće li sustav uopće funkcionirati, administracija predsjednika Busha uvjerena je u efikasnost proturaketnog štita, smatrajući ga ključnim za obranu zemlje. Pri tome se upozorava na sve veći broj zemalja – poput Irana i Sjeverne Koreje – koje se pokušavaju domoći nuklearnog oružja.

“Tijekom sljedećih 5, 10, 15, 20 i više godina, možemo očekivati da će ofenzivni projektili biti daleko veće snage i suvremeniji, te moramo osigurati zaštitu i od takvih projektila.” - Tako potrebu za proturaketnim štitom obrazlaže stručnjak Agencije Pentagona za proturaketnu obranu Rick Lehner. Cilj je da sustav zaštite od raketa dugog dometa počne funkcionirati do kraja godine. Prije šest godina Sjeverna Koreja izazvala je veliko iznenađenje lansiranjem projektila srednjeg dometa koji je preletio Japan. Iste godine komisija američkog Kongresa je zaključila da je Pyongyang na dobrom putu da razvije balističke rakete koje bi mogle ugroziti Sjedinjene Države.Na čelu te komisije bio je sadašnji ministar obrane Donald Rumsfeld.

Gradnja sustava protu-raketne obrane jedan je od najkontroverznijih aspekata Busheve vanjske politike. Da bi ostvario projekat o postavljanju tog sustava, Washington je raskinuo Sporazum o anti-balističkim projektilima koji je sa Sovjetskim savezom potpisan 1972.godine. Protivnici tog raskida sporazuma – među kojima je i kongresmen Rush Holt – smatraju da bi takav potez mogao potaknuti američke neprijatelje na usavršavanje raketne tehnologije: “To vodi destabilizaciji. Potencijalni neprijatelji će smatrati to opasnošću po njih, te će to dovesti do utrke u naoružanju.”

Postavlja se i pitanje – može li sustav koji nije testiran u borbi zaštititi zemlju od raketnog napada. Od testova koje je Pentagon zadnjih godina proveo, samo pet od ukupno osam ih je ocjenjeno uspješnima. Prilikom neuspjelih testova, projektil-presretač je promašio cilj, ili se – u jednom slučaju – nije odvojio od noseće rakete. … Fizičar Lizabeth Gronlund smatra da sustav do sada nije pokazao sposobnost spriječavanja napada s raketama koje nose više bojevih glava. Nije se pronašlo ni rješenje za slučajeve kad neprijatelj neposredno prije lansiranja projektila u istom smijeru pošalje jednu, ili više lažnih raketa. … Gradnja i testiranje protu-raketnog štita se, ipak, ubrzano nastavlja. Ukuno 20 raketa-presretača pripremljeno je za postavljanje u udaljenoj vojnoj bazi Fort Greely na Aljasci, te u bazi ratnog zrakoplovstva Vandengerg u Californiji. Posao bi trebao biti završen do kraja godine.

XS
SM
MD
LG