Linkovi

Strah od otmica u Iraku (6/8/04) - 2004-08-05


U Iraku su posljednjiih tjedana oteti mnogi stranci. Iako se čini da otmice ne koordinira jedna jedina skupina, one negativno utječu na obnovu te zemlje. Strane tvrtke, kao i mnogi pojedince, sve je više strah poslovati u Iraku.

U Iraku je do sada oteto više od sedamdeset stranaca. Najmanje osam ih je ubijeno, dvojica su uspjela pobjeći otmičarima, a gotovo četrdeset otmičari su oslobodili. Do oslobađanja talaca dolazilo je u pravilu tek nakon što su njihove zemlje ili tvrtke ispunile zahtjeve otmičara. Nedavno, jedan je Filipinac oslobođen tek nakon što je vlada njegove zemlje pristala na povlačenje svog malog vojnog kontingenta. Američki državni tajnik Colin Powell je za vrijeme nedavnog posjeta Bagdadu izjavio da otmice loše utječu na obnovu zemlje.

"Učinak ovakvih nasilnih akcija jest da zemlje koje žele sudjelovati u koaliciji ili pomoći u obnovi, to na kraju ne čine, odustaju. No, ovaj problem treba sagledati sa svih strana. Otmičari su kriminalci, ubojice, teroristi koji ubijaju nevine ljude. Oni ubijaju ljude koji su došli pomoći Iračanima da jednog dana žive bolje."

Iako se na naslovnicama novina uglavnom pojavljuju vijesti o otmicama stranaca i mnogi Iračani su žrtve otmičara, koji za oslobađanje traže novac. Čini se da iza otmica ne stoji jedna pobunjenička organizacije, već više grupa. Zamjenik iračkog premijera Barham Saleh kaže da vlada ovaj problem shvaća vrlo ozbiljno.

"Za otmice i uzimanje talaca odgovorni su mnogi elementi. Ima tu i ekstremnih terorističkih skupina, ali i organiziranog kriminala – koji to čini za novac. Možete biti sigurni da vlada i obavještajna služba rade na rješavanju ovog problema."

I gospodin Saleh, kao i državni tajnik Colin Powell pozvali su zemlje čiji su državljani oteti da budu odlučne i da ne odustaju. “Popuštanje otmičarima će problem učiniti samo još gorim” – rekao je zamjenik iračkog premijera. U rješavanju jedne otmice sudjeluje i poznati plemenski vođa, šejk Hišam al-Dulajmi, koji se protivi taktici uzimanja stranih talaca.

Šejk smatra da su otmice stranaca pogrešan način da se iskaže politički stav. Bolje je raditi zajedno, kroz plemenske vlasti ili putem državne uprave. Šejka al-Dulajmija ne može se smatrati prijateljem Amerikanaca – on je čelnik organizacije koja se naziva Udruga žrtava američke okupacije. Bez obzira na to, on redovito komunicira s američkom vojskom i međunarodnom civilnom upravom.

“Objasnio sam Amerikancima našu tradiciju, naše običaje, način života. Oni to sada razumiju, i promijenili su stil ophođenja s našim stanovništvom” – tvrdi šejk al-Dulajmi. On se zalaže za dijalog s otmičarima, no kaže da su pregovori često neuspješni jer mnogi otmičari nemaju političke ciljeve, već žele samo novac.

XS
SM
MD
LG