Linkovi

Napadi na crkve u Iraku (5/8/04) - 2004-08-05


U Iraku, teroristi su napali pet kršćanskih crkava u Bagdadu i Mosulu. U eksplozijama automobila-bombi ubijeno je jedanaest, a ranjeno više od 40 osoba. Napadi su izvedeni dok su se u crkvama održavale mise. Šesta bomba pronađena je pred crkvom u Bagdadu i deaktivirana je prije nego što je eksplodirala. Kršćanska manjina u Iraku broji 750 tisuća ljudi. Tomas Ramzi, djelatnik u sirijskoj katoličkoj crkvi Naše Gospe spasa u Bagdadu kazao je: "Ovo je brutalno djelo. Taj napad nije bio usmjeren samo protiv kršćana, već i protiv svih Iračana. Fra Louis, župnik Naše Gospe spasa u Bagdadu rekao je: "Ljudi koji su izvršili ova strašna zlodjela nemaju veze s Bogom." Napadi na iračke kršćane samo su dio šire pobune kojoj je cilj spriječiti zaživljavanje jednog demokratskog Iraka.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pomoći iračkim snagama sigurnosti u suprotstavljanju ovoj prijetnji: Nadamo se da će se, dok se kroz godinu bližimo izborima, pa i iza njih, sigurnosna situacija poboljšati, da će pobuna biti dovedena pod kontrolu, ako ne i ugušena, te da će iračke snage u sljedećih šest do osam mjeseci pojačati svoju borbenu sposobnost.

Mnogi irački muslimani osudili su napade na crkve. Šiitski veliki ajatolah Ali al-Sistani pozvao je Iranače da se ujedine protiv onih koji žele ubijati kršćane i uništavati njihova svetišta. Mohammed Fadil al-Samara, dužnosnik sunitske Iračke islamske stranke, izjavio je da su napade počinili: "oni koji profitiraju od poticanja civilnih nemira u Iraku. Ovo je prije svega borba koju vode Iračani," rekao je predsjednik George Walker Bush, dodajući: "koalicija poštuje taj duh i irački narod neće ostati prepušten sam sebi."

XS
SM
MD
LG