Linkovi

Slaba podrška Arapa američkoj politici (2/8/04) - 2004-08-02


Dvije ankete provedene u šest arapskih zemalja ukazuju na sve slabiju podršku Arapa američkoj politici. Rezultati tih anketa podudaraju se s ocjenama neovisne komisije koja je ispitivala terorističke napade na Sjedinjene Države. U ocjenama komisije je, naime, izražena zabrinutost zbog slabljenja podrške američkoj politici diljem svijeta. Ispitivanja javnog mnijenja su pokazala da Arape najviše uznemirava američki rat u Iraku, čak više nego palestinski problem.

Analitičar James Zogby kaže da je anketa koju je proveo njegov institut jasno pokazala da Arape najviše iritiraju američka politika prema Iraku, te općenito odnos Sjedinjenih Država prema Arapima – posebno nakon terorističkih napada 2001.godine.

“Što im prvo pada na pamet kad pomisle na Ameriku? To nisu američki automobili…nisu ni američke televizijske emisije. To je nepravedna politika. Misle na to kako se Amerikanci odnose prema Arapima, ili da ih vi ubijate.”

Gospodin Zogby kaže da su ispitanici bili jednoglasni odgovarajući na pitanje o tome kako popraviti ugled Sjedinjenih Država

“Što je najbolje što vam padne na pamet kad pomislite na Ameriku? Odgovor koji je kod nas Amerikanaca, u mnogim arapskim zemljama, izazvao najviše uznemirenja bio je taj što su ljudi rekli da im ništa dobro ne pada na pamet. A na pitanje što je najgore na što pomisle – opet u odgovoru ističu politička pitanja. Kad ih pitate, što bi Amerikanci trebali učiniti da bi ih se drukčije doživljavalo u arapskom svijetu, kažu – mijenjajte politiku.”

Gospodin Zogby navodi da rezultati ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na to da je tijekom protekle dvije godine pozitivni odnos Arapa prema američkoj politici sustavno slabio, da bi u nekim zemljama pao na nulu. … Paralelno istraživanje javnog mnijenja proveo je i profesor Shibley Telhami sa Sveučilišta Maryland, koji je došao do sličnih zaključaka. Profesor Telhami kaže da se rast anti-amerikanizma među Arapima odražava i na njihove odgovore na pitanje o najpopularnijim čelnicima. Čelnik kojem se najviše dive je arapski nacionalist, bivši egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser, drugi - francuski predsjednik Jacques Chirac, a na trećem mjestu – istina, dosta niže od njih - zbačeni Saddam Hussein.

“Što je to što im je zajedničko? Pa, ustvari, ništa im nije baš zajedničko, osim jedne stvari: radi se o osobama koje su prkosile Sjedinjenim Državama. Jedino im je to zajedničko.”

Ispitivanje javnog mnijenja je također pokazalo da je najmanje cijenjeni čelnik izraelski premijer Ariel Sharon, a na drugom je mjestu George Bush – kaže profesor Telhami. … U njegovom je istraživanju sudjelovalo tri tisuće Arapa u Egiptu, Jordanu, Libanonu, Maroku, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim arapskim emiratima.

XS
SM
MD
LG