Linkovi

John Kerry izabran za presjedničkog kandidata Demokratske stranke (29/7/04) - 2004-07-29


Na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Bostonu, senator John Kerry je tradicionalnim izjašnjavanjem stranačkih delegata izglasan za predsjedničkog kandidata, dok je senator John Edwards službeno nominiran za dopredsjedničkog kandidata na dolazećim predsjedničkim izborima. U prigodnom govoru, senator Edwards založio se za obnavljanje ugleda Sjedinjenih Država u svijetu i poboljšavanje odnosa sa saveznicima.

Nacionalna konvencija Demokratske stranke u Bostonu ušla je u svoju završnu fazu nominacijom senatora Kerrya i senatora Edwardsa uz gotovo zaglušujuće odobravanje demokratskih delegata u prepunoj dvorani Fleet Center. Tom prilikom senator Edwards je održao i prigodni govor, dok će senator Kerry svoju predsjedničku nominaciju službeno prihvatiti večeras.

Obraćanje dopredsjedničkog kandidata, senatora Edwardsa sudionicima konvencije bilo je ujedno i prilika da se bolje predstavi široj javnosti, koja ga tek treba pobliže upoznati, jer je u politički život ušao prije samo nekoliko godina.

Predstavljajući ga publici, supruga senatora Edwardsa, Elizabeth, podsjetila je na njegove radničke korijene, istaknuvši da je kao srednjoškolac meo podove u tvornici tekstila, te da je prvi u obitelji otišao na studij. Senator Edwards, inače uspješan odvjetnik s američkog Juga, u svojim nastupima često ističe svoje skromno podrijetlo i govori o svojem zalaganju za “malog čovjeka”.

Uz predstavljanje javnosti, svrha govora senatora Edwardsa bila je i promicanje senatora Johna Kerrya, kao i isticanje razlika u stavovima između predsjednika Busha i dopredsjednika Dicka Cheneya i demokratskog kandidatskog dvojca. Jedna od razlika koju je istaknuo bila je vanjska politika. “Ne možemo sami. Moramo ponovno zadobiti poštovanje svijeta i navesti saveznike da nam se vrate. Tako smo pobijedili u dva svjetska rata i u hladnom ratu i tako ćemo izgraditi stabilni Irak, rekao je senator Edwards, dodajući: “S novim predsjednikom koji jača naše saveze, možemo dobiti pomoć NATO saveza u Iraku. Novi predsjednik će navesti svijet da ponovno stane na našu stranu, a time ćemo dobiti stabilni Irak i realnu priliku za mir i slobodu na Srednjem istoku.” Teroristima je poručio: “Možete bježati i skrivati se, ali nećete pobjeći. Uništit ćemo vas.”

Govoreći o senatoru Johnu Kerryu, senator Edwards je okupljene podsjetio na Kerryjevu službu u Vijetnamu, rekavši da je spasio život jednog od svojih suboraca. “Senator Kerry je odlučan i jak. Ne želite li takvog čovjeka za vrhovnog zapovjednika oružanih snaga,” upitao je senator Edwards sudionike konvencije. Senator Edwards podsjetio je i na američke vojnike danas u Iraku, rekavši da oni zaslužuju “predsjednika koji na najdubljoj osobnoj razini razumije kroz što su prošli za svoju zemlju”.

“U razdoblju od danas do izbora u studenome, možete odbaciti staru, zastarjelu, negativnu i punu mržnje politiku prošlosti. Umjesto toga, usvojite politiku nade,” poručio je senator Edwards američkim glasačima, u optimističnom i pozitivnom duhu, kojeg su se držali gotovo svi govornici na konvenciji.

Uz Irak, senator Edwards govorio je i o ekonomiji i smanjenjima poreza – dakle o temama koje su se već nametnule kao središnje u dosadašnjoj predizbornoj kampanji.

Kako se doznaje, govor senatora Edwardsa, koji se smatra posebno važnim i kao put za što pozitivnije predstavljanje senatora Kerrya glasačima, bio je pažljivo pripremljen i prošao je kroz oko trideset prerada.

Sa svoje strane, senator Kerry, koji je glasanjem delegata na konvenciji noćas službeno postao predsjednički kandidat Demokratske stranke, izjavio je po dolasku u Boston da “se raduje prilici da u svojem govoru predstavi svoju strategiju koja bi trebala “Ameriku učiniti jačom na domaćem i više poštovanom na međunarodnom planu”. Njegov večerašnji govor, u kojem će prihvatiti predsjedničku nominaciju smatra se ključnim govorom njegove političke karijere. Senatora Kerrya su, inače, jučer po dolasku u Boston dočekali njegovi suborci iz Vijetnama, a dobio je i podršku 12 bivših generala i admirala, koji su zajedničkoj izjavi kažu da on, za razliku od predsjednika Busha, realno shvaća potrebe vojske i prijetnje s kojima je Amerika suočena.

Inače, sudionicima konvencije sinoć su se obratili kongresmen iz Ohia Dennis Kucinich, podrijetlom iz Hrvatske, koji se i sam bio natjecao za demokratsku predsjedničku kandidaturu, te brojni drugi istaknuti demokrati. Konvenciju, spomenimo i to, prate i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica. Ministar Žužul došao je u Boston na poziv američkog Nacionalnog demokratskog instituta i bivše državne tajnice Madeleine Albright.

I za kraj treba spomenuti i zabavnu dimenziju ovog stranačkog događaja. Konvencija je prilika ne samo za isticanje nominacija, vec i za okupljanje stranačkih aktivista sa svih krajeva zemlje. Ovdje u Bostonu okupilo se preko četiri tisuće demokratskih delegata, koji tijekom dana održavaju radne, ali i manje formalne sastanke. Tako je sinoć prigodni prijem održala tzv. Kreativna koalicija - koja okuplja demokratske pristaše među holivudskim zvijezdama, kao što su Ben Affleck, William Baldwin i Jeanene Garofalo.

XS
SM
MD
LG