Linkovi

Vanjskopolitički program senatora Johna Kerryja (28/7/04) - 2004-07-27


Mnogi analitičari prognoziraju da će ovogodišnji američki predsjednički izbori zapravo biti referendum birača o američkoj vanjskoj politici i ratu u Iraku. Ove će godine, dakle, stavovi demokratskog predsjedničkog kandidata o vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti biti važniji nego obično za ishod izbora u studenome.

Vanjskopolitička ekipa senatora Kerrya vrlo je slična ekipi za nacionalnu sigurnost koju je svojedobno sastavio bivši predsjednik Bill Clinton. U njoj su bivši veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Richard Holbrooke, bivša državna tajnica Madeleine Albright, najviše rangirani demokrat u senatskom Odboru za vanjsku politiku Joseph Biden i bivši glasnogovornik Državnog tajništva James Rubin.

James Rubin kaže da je opći cilj američke vanjske politike i za demokrate i za republikance učiniti svijet sigurnjiim, bogatijim i demokratskijim: "Mislim da će se senator Kerry kao predsjednik posebno razlikovati od sadašnjeg predsjednika, po tome što će znati da će se za ostvarivanje tih ciljeva trebati osloniti na saveznike. Za to nam trebaju sva sredstva iz našeg arsenala, ne samo vojnog, već i obavještajnog, policijskog. Trebaju nam naše vrijednosti i ideje, naša pomoć i naši ekonomski programi. Senator Kerry vjeruje da se možemo približiti ostvarivanju tih ciljeva smanjujući našu ovisnost o nafti sa Srednjeg istoka i reformirajući našu vojsku tako da bude spremna za realne ratove i prijetnje koji nam se nameću."

Vanjskopolitičke savjetnike senatora Kerrya ipak najviše brine slabljenje američkog prestiža u inozemstvu, ne samo među protivnicima, već i među američkim saveznicima. James Rubin kaže: "Nije nikakva tajna da je za vrijeme mandata predsjednika Busha podrška za američku vladu i za američki narod diljem svijeta pala na nezapamćeno nisku točku. Nešto od toga može se pripisati našem statusu jedine svjetske super-sile, ali najveći dio netrpeljivosti rezultat je lošeg čelništva, neuspjele vanjske politike i stila odnošenja prema svijetu koji doista ne služi američkim interesima."

Profesor Bruce Jentelson, direktor Instituta za javnu politiku na Sveučilištu Duke bio je vanjskopolitički savjetnik u predizbornoj kampanji bivšeg dopredsjednika Ala Gorea 2000. On se slaže s ocjenama Jamesa Rubina. "Doista smo izgubili velik dio prestiža, zato što je aktualna administracija otuđila tako velik broj ljudi u svijetu. Predsjednik Bush na summitu NATO saveza u Istanbulu nije postigao mnogo. Naravno, dio krivnje snose i Europljani, koji nisu pojačali svoj angažman niti u Afganistanu, niti u Iraku. No, odnosi koje je ova administracija uspostavila s Europom danas otežavaju vraćanje suradnji. Zato je senator Kerry najavio da će od saveznika odlučno tražiti da svoja obećanja ispune."

Iako je predsjednik Bush kritizirao senatora Kerrya, tvrdeći da ne podržava dovoljno američke vojnike koji služe u inozemstvu, James Rubin kaže da je John Kerry, odlikovani vijetnamski veteran, duboko predan dobrobiti Amerikanaca u uniformi: "Mislim da senator Kerry duboko vjeruje da naši vojnici diljem svijeta moraju znati da smo mi uz njih. No, također vjeruje da će oni biti sigurniji i da će im misije biti uspješnije ukoliko Sjeidnjene Države budu što jače u svojoj sposobnosti da predvode prijatelje i saveznike u svojim nastojanjima. Svi važni zadaci – bilo da je to rat protiv terorizma, dovršavanje započetog posla u Iraku, ili osiguravanje nuklearnog materijal diljem svijeta – sve to treba podršku ostatka svijeta."

Dolazeći predsjednički izbori bit će prvi od terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. Vanjska politika i nacionalna sigurnost nisu bile tako važne predizborne teme sve od početka hladnog rata. Kako se predizborna kampanja bude zahuktavala, tako će i glasači čuti sve više o vanjskopolitičkim stavovima i pogledima obojice kandidata - senatora Kerrya i predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG