Linkovi

Biljna proizvodnja lijekova - ogroman farmaceutski potencijal (22/7/04) - 2004-07-21


Usprkos zamjetnim poteškoćama, američka Uprava za nadzor hrane i lijekova, FDA, i dalje smatra biljnu proizvodnju lijekova vrlo obećavajućim načinom osiguravanja dostatne količine lijekova za potrebe diljem svijeta, objavili su stručnjaci te vladine agencije na godišnjem skupu Instituta za prehrambenu tehnologiju, održanom tijekom prošlog tjedna.

Govoreći na posebnom forumu posvećenom uzgoju bilja koje proizvodi lijekove, Lester Crawford, direktor FDA, objasnio je da stručnjaci te agencije, u bliskoj suradnji s inspektorima Ministarstva poljoprivrede, brižno kontroliraju da plantaže biljaka koje proizvode lijekove ne dodju u kontakt s tradicionalnim usjevima. "Cilj nam je propisima regulirati proizvodnju farmaceutskih usjeva tako da ona ne ugrožava javno zdravlje, ali, isto tako, da ne ograničimo razvitak na tom polju, jer vjerujemo da ono nudi ogromne farmaceutske potencijale," rekao je gospodin Crawford.

Zahvaljujuci svojoj složenoj biologiji i sličnosti staničnih struktura onima ljudskih stanica, biljke su u središtu pažnje farmaceutskih stručnjaka. Čak je i ekonomska strana uzgoja bilja koje proizvodi lijekove vrlo atraktivna: takvi lijekovi koštaju tek desetinu cijene tradicionalnih biotehnoloških lijekova. Znanstvena istraživanja za sada su usredotočena na lucerku, kukuruz, vodenu leću, rižu, bodalj i duhan, a, kako je rečeno, ove kulture obećavaju proizvodnju lijekova za čitav niz bolesti, u rasponu od Alzheimerove bolesti i raka, do cističke fibroze i ozljeda ledjne moždine, uz mnoge druge.

Godišnji skup Instituta za prehrambenu tehnologiju - uz koji se održava i sajam hrane - najveći je godišnji skup stručnjaka na polju proizvodnje hrane. Ove godine, taj je skup održan 64. puta za redom, privukavši gotovo 20 tisuća sudionika i više od tisuću kompanija koje su izložile svoje proizvode.

XS
SM
MD
LG