Linkovi

'Pravilo četvorke' Iana Caldwella i Dustina Thomasona (18/7/04) - 2004-07-17


Jedan od prošlogodišnjih najprodavanijih knjiga bila je Da Vincijev kod Dana Browna, priča o suvremenim intrigama, drevnim misterijama i tajnim kodovima prikrivenim u umjetničkim djelima. Ovih se dana pojavio još jedan bestseler koji nudi vrlo sličnu formulu – roman Pravilo četvorke prvijenac je tandema Iana Caldwella i Dustina Thomasona. I dok Da Vincijev kod nudi otkrića o nekim od najvećih umjetničkih djela zapadne civilizacije, Pravilo četvorke odigrava se na jednom elitnom američkom sveučilištu, a u središtu radnje nalazi se jedan književni rukopis iz petnaestog stoljeća.

Ian Caldwell i Dustin Thomason kažu da su postali književni partneri otprilike u isto vrijeme kad su postali i najbolji prijatelji u trećem razredu osnovne škole. Prvi su put udružili snage da napišu smiješnu kriminalističku dramu dok su polazili osnovnu školu u jednom washingtonskom predgrađu. Nastavili su zajednički pisati tijekom svog školovanja, iako su išli na različita sveučilišta.

Tjedan nakon diplome 1998. godine – Ian je studirao na Princetonu, a Dustin na Harvardu - počeli su raditi na Pravilu četvorke. Ian kaže da je ideja proizišla iz jednog predmeta koji je pohađao na sveučilištu."Profesor povijesti Renesanse predložio mi je da svoj završni rad napišem o knjizi Hypnerotomachia Poliphili, za koju nisam nikad prije čuo niti sam čak znao kako se naslov piše. Otišao sam u knjižnicu i potražio to djelo. Ispalo je da je to jedno od najvažnijih djela u povijesti zapadnog izdavaštva. Nitko ne zna tko ga je napisao, a izgleda kao da je u samom djelu jedan kod koji ukazuje na identitet autora. Napisano je na pet šest drevnih jezika, od talijanskog i latinskog, preko grčkog do hebrejskog, arapskog i egipatskih hijeroglifa. Sam materijal u knjizi je također prilično neobičan. Ima dosta slikovitih seksualnih opisa, dosta nasilja što ga čini nekršćanskim uzevši u obzir kršćansko vremensko razdoblje Renesanse i kulture koja je iz njega proizišla".

Ian i Dustin su pretvorili ovu misteriju iz stvarnog života u prozno djelo čija se radnja odigrava na Sveučilištu Princeton, gdje se skupina studenata natječe tko će prije otkriti tajne Hypnerotomachie. Kad stvari postanu nasilne, studenti shvate da je na kocki više od intelektualne radoznalosti. Dustin Thomason kaže da su inspiraciju izvukli iz svog vlastitog iskustva na fakultetu i iz Hypnerotomachie."Za svaki dio Pravila četvorke postoji parnjak u djelu Hypnerotomachia Poliphili, koje je u osnovi ljubavna priča. Riječ je o muškarcu koji traži ženu u koju je zaljubljen. I Pravilo četvorke na neki je način priča o bitci jednog muškarca koji pokušava pronaći način da uravnoteži svoju opsesiju s ovom knjigom i ženom koju voli".

Ianu i Dustinu je puno pomogao i prvi engleski prijevod djela Hypnerotomachia Poliphili koji je objavljen dok su radili na svom romanu. Pisali su tako da su podijelili spisateljske dužnosti, pojedina poglavlja pisali su odvojeno, a potom su zajedno sve revidirali. S vremenom su postigli i razvili zajednički jezik za glavni lik romana Toma Sullivana. Ako je Prvilo četvroke djelo koje oživljava povijest, Ian i Dustin kažu da je također i djelo o snazi prijateljstva, a napisali su ga djelomično kao način da očuvaju svoje - iako Dustin živi u Virginiji, a Ian u New Yorku, zajednički već pišu novi triler.

XS
SM
MD
LG