Linkovi

Američka povijest, a la 'reality television' (17/7/04) - 2004-07-16


Raspolažući s tehnologijom 17. stoljeća, naseljenici u kolonijalnoj Americi izumili su alatke koje su im trebale za uspostavljanje samo-dostatnog društva. Četiri stoljeća kasnije, 26 današnjih Amerikanaca otkriva na težak način kako je izgledao rani kolonijalni život. Televizijski gledatelji mogu pratiti čitav eksperiment kroz seriju “The Colonial House”, koja, po mnogima, nudi mnogo više avantura od, recimo, “Survivora”.

Godina je 1628, a mjesto zbivanja – Plimoth Plantation, na maglovitoj obali današnje savezne države Maine. Sve što se ovdje nalazi potpuno je autentično – hrana, odjeća, namještaj, društvene igre … sve su to pravi predmeti iz 17. stoljeća, osim – televizijskih kamera.

“Colonial House” najnovija je serija američke javne televizije, po žanru takozvana sam-svoj-majstor povijesna serija. Tema je svakidašnji život u maloj koloniji, koji su vrlo brižljivo rekonstruirali kustosi Muzeja plantaže Plimoth. Od više od 5 tisuća prijavljenih kandidata, 26 ih je odabrano za sudjelovanje u ovom putovanju vremeplovom. Oni napuštaju svoje navike iz 21. stoljeća i tijekom pet mjeseci žive poput ranih američkih naseljenika.

"To je iznimni izazov. Odrasla sam u gradu i nikad nisam stekla nikakvo iskustvo u takvom životu, čak niti ne znam ništa o vođenju farme" - kaže 25-godišnja Julia Friese, pedagog u Dječjem muzeju, u Philadelphiji. No, u godini 1628., ona je sluškinja u kući kolonijalnog guvernera. "Ovo je moja kuhača … sama sam napravila jednu drugu … pogledajte. Nemamo vilice - koristimo samo noževe, žlice i prste. Za mene je to nevjerojatni izazov da svako jutro pomuzem koze, da prikupim kokošja jaja i kuham sve na ognjištu" - kaže Julia Friese.

Iskustvo nije ništa manje izazovno i za preostalih 25 sudionika kolonijalnog iskustva - baptističkog svećenika Jeffa Wyersa, koji - kao guverner kolonije - sudjeluje u ovom eksperimentalnom putovanju u prošlost zajedno sa suprugom i troje djece; kompjuteraša Jeffa Lina i glumicu Amy-Christinu Herbert, te druge koji su privremeno napustili svoje moderne poslove da bi postali trgovci, sluge, farmeri …

Producentica serije "Colonial House" Beth Hoppe ne može se načuditi kako brzo su se sudionici privikli na život koji se - u osnovi - svodi na preživljavanje. Čak su se i djeca naviknula da nema televizije, pa niti mnogo vremena za razonodu. "Ukupno smo imali petero djece među sudionicima. Najmlađem je bilo osam godina. Djeca su se začuđujuće brzo privikla na život u kojem ima jako mnogo posla. Samo da se svakog prehrani trebalo je raditi čitav dan i djeca su bila sastavni dio radne snage u kolonijalno vrijeme."

Serija "Colonial House" drugi je projekt 'žive povijesti' za gospođu Hoppe: prije nekoliko godina, ona je bila producent serije "1900 House", nagrađene prestižnom Peabodyjevom nagradom. Uoči petomjesečnog života u uvjetima sedamnaestog stoljeća, svi su sudionici prošli dvotjedni tečaj u kojemu su naučili sve što im je trebalo - od uloge žene u tadašnjoj kolonijalnoj zajednici, pa do kuhanja večere za 12 ljudi, koristeći samo suhi grašak. Na koncu, pet mjeseci se pretvorilo u osmosatnu televizijsku seriju, a 26 putnika 'u prošlost' vratilo se svojim životima s mnogo više poštovanja prema udobnostima 21. stoljeća.

XS
SM
MD
LG