Linkovi

Senat o 'nezavršenom poslu na Balkanu' - 2004-07-15


U Odboru Senata Sjedinjenih Država za međunarodne odnose u srijedu je održano svjedočenje pod nazivom “Nezavršeni posao na Balkanu”. Visoke predstavnice Državnog tajništva i Ministarstva obrane govorile su i o situaciju u Hrvatskoj te američko-hrvatskim odnosima.

Zamjenica državnog tajnika Kathleen Stephens izjavila je da je “integracija Balkana u euro-atlantske institucije cilj Sjedinjenih Država”. Za postizanje tog cilja bit će potreban dodatni sveobuhvatni koordinirani američki napor, iako je u regiji znatan napredak već postignut. Glavni regionalni problemi još uvijek su nacionalne podjele i ekonomski vrlo teška situacija, velik broj izbjeglica koje se ne mogu vratiti kući, slabo čuvane granice, te općenito nepoštivanje zakona, pogotovo razmjerno slaba situacija s ljudskim pravima.

Kathleen Stephens je kao jedan od glavnih problema koji koči napredak u regiji spomenula činjenicu što su neki od glavnih optuženika za ratne zločine – primjerice Karadžić, Mladić i Gotovina – još uvijek na slobodi.

Hrvatska je inače u izlaganju ove visoke dužnosnice američke diplomacije bila uglavnom hvaljena. “Hrvatska je postigla impresivan napredak u svom nastojanju da postane članica Europske unije. Pregovori o članstvu mogli bi početi već početkom sljedeće godine” – rekla je Kathleen Stephens. Ona je također pohvalila činjenicu što je Zagreb haaškom tribunalu predao četiri optuženika iz Republike Hrvatske te petoricu optuženih Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

U svom je izlaganju Kathleen Stephens navela i da je od 190 tisuća ratom razorenih kuća, hrvatska vlada uz pomoć međunarodnih institucija obnovila 125 tisuća. Od 300 tisuća Srba koji su napustili hrvatsku, vratile su se 137 tisuće. Kada je početkom godine aktualna vlada u Zagrebu preuzela dužnost bilo je oko 500 neriješenih slučajeva ilegalnog zaposjedanja izbjegličkih kuća, čiji su vlasnici otišli u Srbiju. Danas, pola godine kasnije, neriješeno je ostalo tek 55 slučajeva – rekla je Kathleen Stephens.

Posebno je odano priznanje suradnji demokratskih vlada u regiji kroz razne područne inicijative – od Jadranske povelje i Inicijative za suradnju u Jugoistočnoj Europi, pa do suradnje sa Sjedinjenim Državama u ratu protiv globalnog terorizma. Mira Ricardel, zamjenica ministra obrane odgovorna za problematiku međunarodne sigurnosti, govorila je o Hrvatskoj kao zemlji koja se – zajedno s Makedonijom i Albanijom – nalazi na putu prema punopravnom članstvu u NATO savezu.

Najveći izazovi na tom putu su, prema Miri Ricardel, postizanje kontinuiteta u reformi oružanih snaga, jačanje vojno-operativnih sposobnosti u suradnji sa snagama NATO saveza te razvijanje jedinstvenih vojnih sposobnosti, koje će imati zasebno mjesto u strukturi Sjeverno-atlantskog saveza.

I Hrvatska i Makedonija i Albanija pomažu američke napore u ratu protiv globalnog terorizma. Hrvatska to čini u Afganistanu, postrojbom vojne policije, dok Makedonija i Albanija imaju vojne efektive i u Afganistanu i u Iraku. Mira Ricardel i Kathleen Stephens izrazile su nadu da će Hrvatska potpisati bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu.

XS
SM
MD
LG