Linkovi

Muzej internet muzeja (16/7/04) - 2004-07-15


Mnogi od najpoznatijih muzeja na svijetu imaju svoje internet stranice na kojima se mogu vidjeti izlošci kojima raspolažu. Međutim, internet sve više postaje dom neobičnih, osobnih muzeja koji postoje jedino u virtualnom prostoru. O najzanimljivijima od takvih muzeja u prilogu Arta Chimesa.

S toliko puno internet muzeja trebali smo pomoć stručnjaka da nam pomogne u otkrivanju najzanimljivijih izložbi. U tome vjerojatno nitko nije bolji od Jima Coudala koji je utemeljio Muzej internet muzeja. "Pronašli smo razne više i manje neobične kolekcije. Među njima su kolekcija pivskih limenki, galerija starih božićnih svijeća, muzej stranih prehrambenih proizvoda i muzej postera."

Muzej internet muzeja ima i linkove do mnogih svjetski poznatih institucija, poput Smithsoniana, ovdje u Washingtonu pa do Muzeja d’Orsay u Parizu. No ono što je ovdje posebno to su neobične kolekcije koje odražavaju otkačenost i radoznalost strastvenih pojedinaca. Mnogi od ovih internet muzeja dolaze sa svih strana svijeta. Na primjer, tu je kolekcija osebujnih znakova za brijačke radnje u Zapadnoj Africi ili pak zbirka filmskih postera iz Meksika.

Popis se nastavlja i nema čega se ne može naći. Tu su zastarjeli kompjutori, jelovnici iz željezničkih restorana, američke reklame za Vokswagenov mini-bus, itd. Jim Coudal, utemeljitelj Muzeja internet muzeja, kaže: "Vjerujem da su ljudi kolekcionari po prirodi. Internet mogućava ljudima koji skupljaju stvari da ih vizualno prenesu i budu ponosni na svoje kolekcije. Drugim riječima oni kažu u sebi - znam da i drugi imaju ovakve kolekcije, ali niti jedna nije dobra poput moje."

Internet muzeji odražavaju neke prednosti interneta. Naime, to je medij za povezivanje s drugim ljudima koji dijele istu strast i koji mogu izraditi internet stranicu za puno manje novca nego što bi ih koštalo kad bi htjeli sagraditi pravi muzej. Internet adresa Muzeja internet muzeja glasi: coudal.com/moom.php

XS
SM
MD
LG