Linkovi

Borba protiv AIDS-a (15/7/04) - 2004-07-15


U glavnom gradu Tajlanda – Bankoku - na 15-toj međunarodnoj konferenciji o AIDS-u okupilo se oko 15 tisuća predstavnika iz 160 zemalja svijeta. Inače, prema podacima medicinskih stručnjaka, skoro 40 milijuna osoba je ili oboljelo od AIDS-a ili su pozitivni na HIV virus, koji je uzročnik te bolesti.

U 2003-oj godini od AIDS-a je umrlo oko tri milijuna osoba, a zabilježeno je nekih pet milijuna novih slučajeva zaraze. Ova je bolest iza sebe ostavila petnaest milijuna siročadi dok je broj onih koji su uspjeli ozdraviti - na nuli.

Predsjednik Ugande – Yoweri Museveni – jedan je od onih koji predvodi borbu protiv stigme, negiranja i dezinformacija kada je AIDS u pitanju. Tako stanovnici Ugande čine ono za što su mnogi smatrali da nije moguće učiniti – mijenjaju svoj odnos prema uzrocima širenja AIDS-a. Zbog toga je u Ugandi broj zaraženih AIDS-om, u razdoblju od deset godina, smanjen za dvije trećine, što je, doista, rijetka uspješna priča.

I američka strategija u borbi protiv HIV-a i AIDS-a dijelom se temelji na uspješnom pristupu tom problemu u Ugandi. Državni tajnik Colin Powell kaže da je američka vlada osigurala više od 860 milijuna dolara za spriječavanje i tretman oboljelih u 15 zemalja koje su najteže pogodjene ovom bolešću: “Mi činimo veliku stvar, a ostatak svijeta, takodjer, treba pojačati svoje napore, jer s ovom se bolešću može nositi…Moramo educirati mlade ljude, raditi na prevenciji, abstinenciji, na anti-virusnim lijekovima i smanjenju cijena takvih lijekova istodobno tražeći način da se ljudi izliječe, a ne da ih se stigmatizira…Sve su to dijelovi sveobuhvatnog pristupa borbi protiv AIDS-a”

“Virus HIV-a i AIDS mogu biti pobijedjeni” – kaže predsjednik Bush te naglašava da su Sjedinjene Države odlučne nastaviti voditi svijet u nastojanjima da se dokrajči ova pošast.

XS
SM
MD
LG