Linkovi

Rezultat izbora ovisit će najviše o razvoju događaja u SAD-u i svijetu (13/7/04) - 2004-07-13


Odluka demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya da za svojeg dopredsjedničkog kandidata izabere senatora Johna Edwardsa naišla je na pozitivan odjek u javnosti. Većina političkih stručnjaka još uvijek vjeruje da će na ishod predsjedničkih izbora u studenome najviše utjecati ne sami kandidati, već razvoj događaja na domaćem i međunarodnom planu.

Unatoč već intenzivnom medijskom praćenju predizborne kampanje, politički analitičari ističu da većina glasača još nije počela obraćati pažnju na kandidate i njihove platforme. Tako misli i Jack Pitney, profesor uprave sa sveučilišta Claremont McKenna u Kaliforniji.

"Trenutno većina glasača ne posvećuje posebnu pažnju predizbornoj kampanji. Znaju da ne moraju donijeti odluku sve do jeseni. Trenutno ih više zanimaju godišnji odmori, Olimpijada i baseball."

Kada se glasači doista počnu koncentrirati na kampanju, na njihov će izbor kandidata utjecati niz faktora, kao što su događaji u svijetu i karakteristike kandidata. Washingtonski analitičar Stuart Rothenberg smatra da su ove godine glasačima posebno važna dva pitanja.

"Gospodarski rast je dugo vremena bio usporen, no u proteklih nekoliko tjedana brže otvaranje radnih mjesta pomoglo je predsjedniku u očima javnosti. Međutim, podrška glasača njegovoj politici u Iraku je i dalje u padu, što ga dovodi u težak položaj. Sada mu treba da javnost počne optimistično gledati na događaje u Iraku."

Glasače će pred dolazeće izbore također zanimati stavovi kandidata prema terorizmu. Ankete pokazuju da, kada se radi o terorizmu, javnost ima više povjerenja u predsjednika Busha, nego u senatora Kerrya. Profesor povijesti na sveučilištu American Allan Lichtman kaže da će javnost ocjenjivati predsjednika na temelju niza pitanja koja su se nametnula nakon napada na New York i Washington.

"Na ovim će izborima od ključne važnosti biti cijeli niz pitanja koja su se nametnula nakon napada na Sjedinjene Države, na primjer, ratovi u Iraku i Afganistanu, domovinska sigurnost i iračko oružje za masovno uništavanje."

Glasače također zanimaju i neka domaća pitanja, kao što su pravo na pobačaj i legalizacija istospolnih brakova, te obrazovanje i zdravstvena skrb. No, većina analitičara vjeruje da će presudna biti dva pitanja – Irak i gospodarska situacija.

XS
SM
MD
LG