Linkovi

Američke obitelji sve rjeđe tradicionalne (12/7/04) - 2004-07-11


Konzervativne kršćanske crkve u Sjedinjenim Državama proglasile su 11. srpnja "nedjeljom za zaštitu braka". U okviru te inicijative, pozivaju svoje pripadnike da svojim senatorima upute peticije u kojima bi tražili uvođenje ustavnog amandmana o zabrani istospolnih brakova. Najmanje 28 različitih vjerskih zajednica uputilo je pisma kongresu, u kojima traže da se zastupnici usprotive usvajanju takvog amandmana. Senat bi se ovaj tjedan trebao izjasniti o tom amandmanu.

Američke obitelji dramatično su se promijenile od pedesetih godina, kada je televizija često prikazivala harmonične, gotovo idilične obitelji. Ta su vremena, kako se čini, prošla. Statistike pokazuju da su stope razvoda brakova u proteklih nekoliko desetljeća znatno porasle. Sandra Hanson na čelu je Odsjeka za sociologiju na Katoličkom sveučilištu ovdje u Washingtonu.

"Brakovi su ranije završavali smrću supružnika, a danas završavaju – razvodom," kaže profesorica Hanson.

Upravo zbog razvoda, sve više američkih tinejdžera živi u kućanstvima sa samo jednim biološkim roditeljem. Američke obitelji promijenile su se i na druge temeljne načine – danas se svako treće dijete rađa izvan braka. Čak i prije nego što su istospolni parovi u Sjedinjenim Državama počeli stupati u brakove, djeca su već odrastala u obiteljima u kojima su oba roditelja bila istog spola. Danas se manje od 25 posto američkih obitelji sastoji od oca, majke i njihove biološke djece, a samo 10 posto žena su kućanice. Profesorica Hanson i drugi sociolozi kažu da je takva tradicionalna obitelj zapravo predstavljala normu tek u jednom kraćem razdoblju u američkoj povijesti.

"Uvijek govorimo o pedesetim godinama kao o standardu, no to je razdoblje zapravo predstavljalo anomaliju. U to je doba gospodarska situacija bila je vrlo dobra. Gospodarstvo je u tim poslijeratnim godinama bilo stabilno. Obitelji su mogle živjeti od samo jedne plaće. Danas više nije tako," kaže naša sugovornica.

TEXT: Neke vjerske i društvene zajednice sada pokušavaju promicati upravo takav model obitelji. Predsjednik Bush pozvao je na usvajanje ustavnog amandmana koji bi zabranio istospolne brakove.

"Ukoliko želimo spriječiti da se značenje braka zauvijek izmijeni, naša zemlja mora usvojiti ustavni amandman koji bi štitio brak," izjavio je.

Predsjednik Bush također je naložio saveznoj vladi da promiče brak među siromašnima kako bi se smanjio broj djece koja žive u siromaštvu i uklonili društveni problemi koji prate ovu pojavu. Konzervativna washingtonska Zaklada Heritage bila je pokrovitelj niza studija o prednostima odgoja djece u obiteljima s dva roditelja suprotnog spola.

"Brak je izuzetno važan za jačinu društva. Jačina društva doista ovisi o jačini obitelji, a jačina obitelji ovisi o jačini braka," kaže Jennifer Marshall, direktorica Odjela za studije unutarnje politike u Zakladi Heritage. Kako kaže, savezna vlada trebala bi smanjiti poreze, kako bi olakšala financijski položaj prosječnih obitelji. Ona također vjeruje da bi vlada, kada god je to moguće, trebala obeshrabrivati osnivanje, kako se izrazila, alternativnih obitelji, bilo da se radi o obiteljima lezbijki, homoseksualaca ili samohranim roditeljima.

"Moramo učiniti sve što možemo da bismo sačuvali tradicionalnu obitelj. Sloboda i blagostanje Amerike doslovno ovise o jačini obitelji. Ukoliko želimo imati slobodno društvo, moramo imati kritičnu masu pojedinaca koji ne ovise o socijalnoj pomoći, koji mogu, kada odrastu, živjeti kao neovisni pojedinci. A najbolji način da se mladi za to pripreme je kroz izvornu obitelj," smatra Jennifer Marshall, koja navodi statistike koje pokazuju da 75 posto sredstava koja se izdvajaju za socijalnu pomoć ide u kućanstva sa samohranim roditeljem. Prema njenim riječima, studije također pokazuju da je djeci bolje u tradicionalnim obiteljima.

Ipak, 50 posto brakova u Sjedinjenim Državama završava razvodom. No, profesorica Hanson ističe da stopa razvoda raste i diljem svijeta.

"To su trendovi koji se primjećuju diljem svijeta. Mnoge od tih promjena dio su globalnog procesa, koji se događa u obiteljima zbog modernizacije. Žene ulaze na tržište radne snage i to izaziva sukobe, jer sada oba supružnika imaju radne obveze. Žene su danas neovisne i mogu priuštiti da se razvedu. Prije to nisu mogle," kaže ona.

Profesorica Hanson predlaže novu socijalnu politiku, koja bi podržavala sve oblike braka, a ne samo tradicionalne obitelji. Dolazeće senatsko izjašnjavanje o predloženom amandmanu kojim bi se zabranili istospolni brakovi utjecat će na daljnju debatu o braku i obitelji u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG