Linkovi

Dan neovisnosti (4/7/04) - 2004-07-03


Danas, 4. srpnja, u Sjedinjenim se Državama obilježava Dan neovisnosti. 4. srpnja 1776, 56 predstavnika trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi proglasilo je da "ovlašteni od naroda" osnivaju novu državu. Nakon toga, Americi je trebalo još šest godina ratovanja s tada najjačom svjetskom vojnom silom, Britanijom, da osvoji neovisnost.

1782, Sjedinjene Američke Države bile su daleko od jedinstva. Nova je država bila "labava" konferederacija sa slabom središnjom vladom. Pravu moć imale su vlade pojedinih saveznih država. Među tim državama vladale su velike razlike u pogledu vjerskih tradicija, političkih stavova i ekonomskih interesa. Savezne su države jedne drugima nametale tarife i trgovinske barijere. U monetarnom sektoru vladala je inflacija, a poreznim obveznicima nametnuti su nepodnošljivo visoki porezi. Ovaj ekonomski kaos izazvao je nemire među građanima.

Među saveznim državama počeli su se javljati sukobi oko granica. Nacionalna vlada nije imala vojne snage za takve prijetnje sigurnosti. Amerikanci su počeli tražiti rješenja za ove probleme. Za to im je trebalo oko sedam godina.

Rješenje se nalazilo u novom ustavu, kojim je ustanovljena nacionalna vlada dovoljno jaka da bi odgovorila na potrebe svoje zemlje, no kojim su također određene ovlasti ostale povjerene saveznim državama. Međutim, Amerikanci se nisu slagali oko oblika nove vlade. Manje države željele su biti jednako zastupljene kao i velik države u Kongresu. Građani su strahovali da bi jaka nacionalna vlada mogla gušiti slobode pojedinaca.

Ova pitanja razriješena su tek nakon višegodišnjih debata i kompromisa. Novi ustav ratificiran je tek nakon što mu je dodano deset amandmana, u kojima se jamče osnovna prava, uključujući slobodu vjere, govora i tiska, pravo na suđenje s porotom i zaštita ljudskih prava od zlouporabe.

Danas se narod Iraka nalazi pred sličnom prekretnicom pred kojom su se svojedobno nalazili Amerikanci i razni drugi slobodni narodi. Oslobođeni od tiranije Saddama Husseina, Iračani imaju priliku ujediniti se protiv netolerancije i ekstremizma, i izgraditi demokratsku naciju. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da Iračani već imaju ono što im je najneophodnije – slobodu.

"Vjerujemo da sloboda ima snagu pobijediti siromaštvo, beznađe i neznanje. Vjerujemo da će napredovanje slobode učiniti svijet sigurnijim za sve zemlje," kazao je predsjednik.

"Kada slobodne države rade zajedno," rekao je predsjednik Bush, "sloboda uvijek pobjeđuje."

XS
SM
MD
LG