Linkovi

Američki tisak o 'i dalje vrlo izraženim razlikama' između Washingtona i Pariza (1/7/04) - 2004-06-30


Upravo okončanim summitom NATO saveza u Istanbulu dominirala su pitanja vezana uz Irak i Afganistan, odnosno zahtjevi te dvije zemlje da Sjevernoatlanstki savez – a, ne samo neke od zemalja članica - pomogne u stabilizaciji tamošnjih prilika. U vezi tog pitanja ponovno su došle na vidjelo razlike između Sjedinjenih Država i Francuske. Evo kako te razlike komentira američki tisak:

International Herald Tribune: Chirac prema Bushu ne osjeća osobno neprijateljstvo

“Odnosi Washingtona i Pariza još uvijek su – i to u najblaže rečeno – vrlo mlaki” - piše International Herald Tribune. Iako je NATO prijelaznoj iračkoj vladi ponudio pomoć u uvježbavanju sigurnosnih snaga, francuski predsjednik Jacques Chirac je izjavio da se “žestoko protivi mogućnosti da se zastava NATO saveza zavijori u Bagdadu”.

U vezi osobnih odnosa s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, Jacques Chirac je izjavio da prema njemu “ne osjeća nikakvo neprijateljstvo”, primjetivši da je gospodin Bush u posljednje vrijeme iskazao “znatno veću otvorenost nego što je to bio slučaj u prošlosti” – piše International Herald Tribune.

Christian Science Monitor: Globalna odgovornost da se u Iraku pomogne Americi

Bez obzira na protivljenje Francuske angažmanu NATO saveza u Iraku, “svijet Americi mora pomoći.” – smatra komentator dnevnika Christian Science Monitor. “Razlike oko rata treba ostaviti po strani; odbijanje da se u Iraku učvrsti mir predstavljalo bi pravu međunarodnu lakrdiju” – smatra ovaj uvodničar.

Razdoblje nakon prijenosa vlasti obilježit će ustrajnost i hrabrost novih vlasti u Bagdadu, ali i nastavak američke vojne misije u Iraku, te, što je možda i ključno – uspjeh diplomatskih napora Washingtona da u misiju stupe nove zemlje.

William Safire: “Chirac iskoristio još jednu priliku da Washingtonu zabije prst u oko"

Međutim, nakon Istanbula je sasvim sigurno da među njima neće biti Francuska. “Predsjednik Chirac iskoristio je još jednu priliku da Washingtonu zabije prst u oko” – piše komentator New York Timesa William Safire. “Time je na kocku stavio mnogo toga, jer Chirac isključivo igra na to da će George Bush izgubiti na izborima u studenom” – smatra ovaj utjecajni američki kolumnist.

Francuskom je predsjedniku u interesu da u Iraku ne zaživi sloboda, jer će jedino tako moći opravdati svoje vrlo srdačne odnose s režimom Saddama Husseina – smatra William Safire. U Francuskoj se izborni poraz Georgea Busha uzima zdravo za gotovo. William Safire tim povodom navodi sljedeći savjet američkog pisca Marka Twaina: “Problem često ne leži samo u činjenici da nešto ne znamo, već i u onome što mislimo da navodno znamo, a na kraju se pokaže da to jednostavno nije istina.”

XS
SM
MD
LG