Linkovi

Budućnost Iraka nakon prijenosa vlasti (29/6/04) - 2004-06-29


Prijevremeni prijenos vlasti u Iraku iznenadio je cijeli svijet. Analitičari i diplomati slažu se da je Washington promijenio svoje planove zbog strahovanja od jačanja terorističkih napada u vrijeme transfera suvereniteta. Ipak, ni nakon prijenosa vlasti, nitko ne očekuje da će nasilje uskoro jenjati.

Niti Iračani, niti Amerikanci nisu željeli da svečani prijenos vlasti, zakazan za 30. lipnja, naruše teroristički napadi. Prijevremeni prijenos na manjoj privatnoj svečanosti omogućio je da se takav scenarij izbjegne. Neki analitičari poput Michaela Rubina iz instituta American Enterprise u Washingtonu kažu da bi prijevremeni prijenos vlasti mogao uputiti dvoznačnu poruku.

"S jedne strane, to je bila dobra odluka s točke gledišta sigurnosti. S druge strane, neki će militanti pomisliti da strahujemo pred njima," rekao je.

Rijetko tko sumnja da će se pobuna nastaviti. Militanti koji pokušavaju omesti tranziciju u Iraku, napadaju svakoga tko u njoj sudjeluje. Sigurnost je i najveći izvor zabrinutosti za koaliciju i za iračke čelnike, uključujući i prijelaznog premijera Iyada Allawija.

"Vjerujemo da smo sposobni i da kontroliramo sigurnosnu situaciju," izjavio je irački premijer.

David Mack iz washingtonskog Instituta za Srednji istok ocjenjuje da prijenos suvereniteta prije roka jača kredibilitet prijelaznog iračkog čelništva.

"Mislim da London i Washington uviđaju da novi irački čelnici govore prave stvari i da poduzimaju ispravne prve korake. Iako je još vrlo rano, možda im treba pokloniti povjerenje," ocjenjuje Mack.

To je povjerenje od ključne važnosti za iračke čelnike koji shvaćaju da iračka vojska i policija još nisu spremne štititi red i zakon. David Mack također ukazuje da vremensko podudaranje prijenosa vlasti sa summitom NATO saveza u Turskoj vjerojatno nije koincidencija.

"Ovo je bila prilika da se Iračani prikažu u najboljem mogućem svjetlu, u trenutku kada traže posebnu pomoć NATO saveza, pogotovo u obuci nove vojske," smatra naš sugovornik.

Irak će, kaže David Mack, lakše dobiti pomoć NATO saveza sada, kada je okupacija okončana. Ipak, njegova sigurnost i dalje će ovisiti o prisutnosti više od 150 tisuća stranih vojnika na njegovom tlu. Većina tih vojnika su Amerikanci. Iako američki dužnosnici kažu da će strane snage nakon prijenosa vlasti biti manje vidljive, već njihova sama nazočnost daje Iračanima dojam da se okupacija nastavlja. Analitičar David Phillips iz Vijeća za međunarodne odnose kaže da je irački suverenitet za sada samo simbolične prirode, te da iračko čelništvo mora preuzeti odgovornost za održavanje sigurnosti.

"Ukoliko Iračani čuvaju kontrolne točke i rade na čuvanju sigurnosti kroz svoje policijske postaje diljem zemlje, to će predstavljati poruku Iračanima da su pobunjenici protiv njih i da njihovi interesi leže u jačanju prijelazne vlade i napredovanju prema punom suverenitetu," ocjenjuje Phillips.

Irački čelnici vjeruju da će strane snage ostati u Iraku barem u doglednoj budućnosti, da bi pomogle u stabiliziranju te zemlje. No, sada će odluku o tome koliko će dugo ostati moći donijeti prijelazna iračka vlada.

XS
SM
MD
LG