Linkovi

Bush u Europi: Transatlantsko zatopljavanje? (27/6/04) - 2004-06-27


Jedna od vodećih tema dana je put predsjednika Busha u Europu. Većina stručnjaka ne očekuje od ovog puta veće rezultate u uklanjanju postojećih razilaženja između Europljana i Washingtona," ocjenjuje "Los Angeles Times", koji piše da se "mnogi europski čelnici, koji su se protivili ratu u Iraku sada nalaze u nezavidnom položaju. Ukoliko se nastave sukobljavati s Bushom, mogli bi dodatno otuđiti predsjednika koji bi u studenom mogao osvojiti još jedan mandat. S druge strane, ukoliko pokažu spremnost na pomirenje, mogli bi otuđiti vlastite birače, koji se protive ratu," piše "Los Angeles Times".

"Predsjednik Bush je tijekom posjeta Irskoj priznao da nije baš omiljen u Europi, no dodao je da ga više brine popularnost među glasačima kod kuće, nego među Europljanima," javlja "New York Times" pod naslovom "Unatoč prosvjedima, Bush vidi zatopljavanje odnosa s Europom". "Naravno da brinem o imidžu svoje zemlje, no što se mene osobno tiče, ja imam svoj posao koji moram obaviti," kazao je predsjednik novinarima u Irskoj.

"Washington Post" javlja da je američki upravitelj u Iraku Paul Bremer izdao niz uredbi kojim se revidiraju irački zakoni, koji ograničavaju ovlasti prijelazne vlade i nameću američka pravila tranziciji Iraka. Gospodin Bremer je također imenovao Iračane, koje su izabrali njegovi suradnici, na utjecajne položaje u prijelaznoj vladi, a svoje je odluke branio tvrdnjom da su potrebne za provođenje demokratskih reformi. Do sredine lipnja, američki je upravitelj donio ukupno 97 uredbi, od kojih su pojedine relativno bezazlene, kao uredba da vozači moraju u vožnji držati upravljač objema rukama, te da trubu mogu koristiti samo "u izvanrednim situacijama". Sve će uredbe, definirane kao "obvezujuće upute iračkom narodu" ostati na snazi i nakon prijenosa suvereniteta.

S domaće političke scene, "New York Times" javlja da je izborni stožer senatora Johna Kerrya od ožujka do danas prikupio više od 100 milijuna dolara za predizbornu kampanju, što mu je omogućilo da u travnju i svibnju potrošio i više od predsjednika Busha. Kerryeva kampanja bila je, podsjeća "Times", krajem prošle godine tako "siromašna" da je senator morao podići hipotekarski zajam na vlastitu kuću da bi opstao na političkoj sceni. Novi priljev sredstava omogućio je senatoru da znatno poveća broj svojih oglasa na televiziji i tako donekle izmijeni dosadašnju medijsku dinamiku kampanje – piše "New York Times"

XS
SM
MD
LG