Linkovi

General Zinni: 'Sljedećih osam mjeseci do godinu dana bit će kritični za Irak' (27/6/04) - 2004-06-26


U novoobjavljenoj knjizi o ratu u Iraku, bivši zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Anthony Zinni kritizira odluke koje su dovele do rata i okupacije Iraka. Osvrćemo na kontroverzna pitanja koja se postavljaju u knjizi Spremni za bitku koju je general Zinni napisao zajedno s glasovitim piscem trilera Tomom Clancyjem.

Umirovljeni marinski general Anthony Zinni bio je od 2001. do 2003. posebni američki izaslanik za Srednji istok. U knjizi, čiji je koautor, on dovodi u pitanje ključne odluke koje je donijelo civilno čelništvo Ministarstva obrane. On kaže da kad predsjednik donosi važne i teške odluke o tome da uputi američke postrojbe u rat, dužni smo mladim ljudima u oružanim snagama osigurati ono najbolje."Iskreno govoreći, ja nisam vidio da je to bio slučaj, a to je teret koji je pao na Pentagon. Mislim da je u početku vojna sila bila nedovoljna i previše se oslanjalo na iračke imigrante i njihove manjkave i pretjerane obavještajne podatke. Koalicijska privremena vlast nije bila dorasla svom zadatku, bila je to ad hoc okupljena ekipa. Imam osjećaj da smo iznevjerili te izuzetne mlade ljude".

General Zinni kaže da odluke administracije predsjednika Busha oko vremenskog okvira i vođenja rata u Iraku imaju vrlo ozbiljne nedostatke.

Međutim stručnjak za Srednji istok, profesor Robert Lieber s washingotonskog Georgetwn sveučilišta ne slaže se s tim mišljenjem. "Kao prvo, Irak Saddama Husseina dugoročno gledano je predstavljao vrlo ozbiljnu stratešku prijetnju Sjedinjenim Državama. Predstavljao je prijetnju svojim susjedima, regiji i dugoročnim američkim nacionalnim interesima. Kao drugo, rat je pokrenut i vođen prilično briljantno i uspješno. Dakle, po ova dva pitanja ne slažem se s generalom Zinnijem. Dakle, tu imamo i sporedni efekt, a to je da okupacija Iraka nije provedena uspješno. Znajući sve ovo naknadno, izgleda da smo trebali stvari izvesti posve drugačije – trebalo je brzo intervenirati kad je došlo do sveopćeg pljačkanja i trebali smo pokušati u prvim tjednima dati Iračanima da stvore i administriraju policiju i sigurnosno okruženje".

Međutim, general Zinni smatra da je administracija predsjednika Busha dobila mnoga upozorenja od profesionalnih vojnih eksperata i stručnjaka za Srednji istok o negativnim posljedicama žurbe u rat. "Bio je velik broj nas još na početku koji smo izražavali strahovanje da ne znamo u što se upuštamo. Neki od ljudi koji su izražavali ovakvu zabrinutost bili su bivši zapovjednici Središnjeg zapovjedništva, pripadnici bivših administracija, diplomati i generali. I mi smo bili ignorirani. Postajalo je raspoloženje tipa 'pretpostavimo da će se stvari odvijati po najboljem mogućem scenariju'".

Profesor Lieber kaže da su savjeti tzv. stručnjaka za Srednji istok bili dubiozni. "Mnogi od njih bili su više u krivu negoli u pravu glede srednje istočnih pitanja tijekom posljednjih pola stoljeća. General Zinni je sklon tome da dijeli pretpostavke tih tradicionalnih stručnjaka za Srednji istok, a pitanje je tumačenja kako ćete to procijeniti. Da je Saddam Hussein ostao na vlasti, predstavljao bi dugoročnu opasnost za Sjedinjene Države, čak iako je ispalo da nije imao oružja za masovno uništavanje u što su u to vrijeme vjerovale sve obavještajne službe na svijetu. Međutim, obavljao je pripremne radnje, imao je nacrte i namjeru da nastavi s radom na tome čim malo popusti pritisak".

General Zinni odbacuje ovakav stav, tvrdeći da su obavještajni podaci o iračkom oružju za masovno uništavanje bili pogrešni. Govoreći o budućnosti Iraka, Anthony Zinni kaže da će nova privremena vlada biti sučeljena s mnogim izazovima. Po njemu sljedećih osam mjeseci do godinu dana bit će kritični. S time se slaže i profesor Robert Lieber sa Sveučilišta Georgetown. Međutim, za razliku od generala Zinnija, on vjeruje da postoje razlozi za oprezni optmizam i da će jedino vrijeme pokazati hoće li izabrana vlada u Iraku donijeti toj zemlji mir, sigurnost i prosperitet.

XS
SM
MD
LG