Linkovi

U Iraku, Amerikanci 'manje policajci, više vatrogasci' (29/6/04) - 2004-06-25


Visoki dužnosnici Pentagona kažu da u Iraku neće biti dramatičnih vojnih promjena nakon jučerašnjeg prijenosa suvereniteta na prijelaznu iračku vladu.

Visoki glasnogovornik američke vojske u Iraku, brigadni general Mark Kimmitt, izjavio je da 28. lipanj nije bio posebno važan dan za koalicijske vojne operacije. Misija će ostati ista: održavanje sigurnosti u zemlji, sve dok tu odgovornost na sebe ne preuzmu iračke snage, što se, kako je rekao, neće dogoditi preko noći: "Karakter misije neće se dramatično promijeniti. I dalje nam je cilj da odemo iz Iraka, kada iračke snage budu potpuno spremne održavati vanjsku i unutarnju sigurnost svoje zemlje bez potrebe za međunarodnim snagama."

Neki američki zapovjednici kažu da će se nakon predavanja suverenosti pridavati veća pažnja obuci iračkih snaga, te naznačuju da će koalicijske snage sudjelovati u manje vidljivim zadacima, kao što su ophodnje i operacije protiv pobunjenika.

Drugi pak, poput generala Kimmitta, ističu da će se prenošenje sigurnosnih zadataka na iračke snage odvijati u različitim vremenskim okvirima u različitim dijelovima zemlje: "U mirnim dijelovima Iraka, iračke snage mogle bi preuzeti održavanje sigurnosti relativno brzo, a koalicijske bi se snage, u tom slučaju, počele spremati za povlačenje."

General Kimmitt je dodao da će se američke snage početi ponašati manje kao policajci na stalnim ophodnjama, a više kao vatrogasci, koji stupaju u akciju po potrebi: "To pomalo podsjeća na razliku između vatrogasaca i policajaca. Umjesto da smo neprestano na ulicama, bit ćemo na rubu grada, spremni za slučaj potrebe, ali ćemo stupati u akciju samo na poziv Iračana.

Američki zapovjednici kažu da će predavati kontrolu Iračanima postupno, te da će se potpuno povući iz Iraka, ukoliko ne dobiju poziv da ostanu u toj zemlji. U tom bi slučaju američke snage djelovale iz baza poput onih koje su Sjedinjene Države godinama održavale u Europi i Aziji. Ipak, zapovjednici naglašavaju da za sada nema planova o uspostavljanju trajnih američkih baza u Iraku.

U međuvremenu, dužnosnici Pentagona kažu da za sada neće smanjivati broj vojnika u Iraku, kojih sada ima oko 140 tisuća. Oni također obećavaju da će blisko surađivati s iračkim vlastima na svim operacijama nakon 1. srpnja. Međutim, zaobilaze pitanja o tome hoće li irački prijelazni čelnici imati pravo veta na moguće buduće vojne misije.

XS
SM
MD
LG