Linkovi

Alfred Molina u novoj postavi Guslača na krovu (25/6/04) - 2004-06-24


Četrdeset godina nakon premijere, na Broadwayu je ponovno postavljen poznati mjuzikl Guslač na krovu. Riječ je o priči o teškom životu židovske obitelji u malom selu u Rusiji, početkom dvadesetog stoljeća, koja je 1964. godine postala velik hit, a po njoj je snimljen i istoimeni film.

Pozornica je prekrivena drvenim krovom na kojem sjedi violinist koji svira tužnu skladbu o teškom životu u malom ruskom selu Anatevka. Vrijeme radnje - 1905. godina. Glavnu ulogu mljekara Tevye tumači Alfred Molina, poznat po brojnim filmskim ostvarenjima. Jedan od aduta predstave je univerzalna privlačnost lika Tevye, siromašnog Židova koji je žrtva diskriminacije u Rusiji. Tevyja promatra kako se svijet oko njega mijenja, postaje moderniji, i to kroz životne odluke njegovih pet kćeri.

U doba kad su svi brakovi bili dogovarani od strane roditelja, Tevyina najstarija kćer ga moli da joj dozvoli udaju za siromašnog krojača umjesto srednjovječnog mesara i on joj popušta. Njegova druga kćer na svoju ruku odluči otići od kuće da bi bila u blizini svojeg voljenog, revolucionara poslanog u Sibir. Međutim najveći izazov židovskoj tradiciji čini njegova slijedeća kćer koja se želi udati za kršćana, i tu odluku Tevya odbija prihvatiti….

Mjuzikl je zasnovan na pripovjeci Shaloma Alecheima, poznatom po nostalgičnim opisima života u židovskim selima u Rusiji. U Anatevki siromašni žitelji se u borbi za preživljavanje okreću humoru, čime je Guslač na krovu stekao reputaciju izvrsne glazbene komedije. Na kraju, kako anti-semitizam sve više raste, mnogi Židovi iz Antevke, ukuljučujući i Tevyinu obitelj, odlučuju se za novi život u Sjedinjenim Državama.

Mjuzikl “Guslač na krovu” je upravo zbog ovog “iseljeničkog motiva” u Americi vrlo popularna predstava, jer odgovara iskustvu mnogih useljeničkih etničkih skupina.

Neki kritičari tvrde da najnovijoj verziji Guslača na krovu nedostaje komični element ranijih postava, međutim drugima se upravo sviđa naglasak na prikazu teškog života u Rusiji tog vremena. Bez obzira na i dobre i loše kritike, svi se slažu da je glazba skladatelja Jerryja Bocka - vječna.

XS
SM
MD
LG