Linkovi

Fahrenheit 9/11 - 'politička reklama' ili umjetničko djelo? (25/6/04) - 2004-06-24


U američkim se kinima počeo prikazivati dokumentarac Michaela Moorea Fahrenheit 9-11, koji kritizira predsjednika Georgea Busha u vezi rata protiv globalnog terorizma, a posebno intervencije u Iraku. Ovaj je film, kao i kontroverze koje ga prate, bio posljednjih tjedana često spominjan i u emisijama Glasa Amerike. Danas – dajemo riječ njegovim najžešćim kritičarima.

Film Fahrenheit 9-11 dobio je Zlatnu palmu u Cannesu i dugačke ovacije nazočnih. Njegov režiser, Michael Moore dobio je Oscara za dokumentarac Bowling for Columbine. Međutim, za Michaela Moora američki mediji još uvijek najčešće kažu da je “liberalni aktivist”. Zbog toga su njegovi dokumentarci recimo to tako, “angažirani filmovi”, koji predstavljaju samo jedan, njegov pogled na svijet – dok se alternativne verzije stvarnosti jednostavno ignoriraju.

"Očito, radi se ni o čemu drugom nego o dvosatnoj političkoj reklamnoj poruci. Riječ je ni o čemu drugom nego o političkom napadu na predsjednika Busha. Ništa više i ništa manje. Oni koji će pogledati film već znaju što misle o ovoj problematici, tako da se novac od kupljene kino ulaznice može smatrati donacijom Michaelu Mooreu i izbornoj kampanji demokratskog predsjedničkog kandidata John Kerryja" - kaže David Bossie, čelnika građanske udruge Citizens United, koja okuplja ljude konzervativnih političkih uvjerenja.

No, jednostranost Michaela Moorea kritiziraju često i novinski komentatori koje se smatra liberalima. Primjerice, piše filmski kritičar časopisa New Yorker David Denby, kao što sada “beskompromisno” kritizira Georgea Busha, Michael Moore je prije tri godine – u filmu Bowling for Columbine – oštro kritizirao njegova prethodnika, Billa Clintona, zbog toga što je bombardiranjem Srbije zaustavio etničko čišćenje i genocid Albanaca na Kosovu.

Mathew Filling, koji radi u washingtonskom Centru za istraživanje medija na političkoj sceni, kaže da se Michael Moore i u svojim prethodnim filmovima često prema stvarnosti odnosio na prilično liberalan način: "Naravno, film predstavlja osobni pogled Michaela Moorea na politiku predsjednika Busha, njegova razmišljanja o tome je li Bush sposoban dobro obaviti posao predsjednika ili ne. Zbog toga će on u filmu selektivno predstaviti samo one činjenice koje su u skladu s njegovim mišljenjem. Nadajmo se da su gledatelji dovoljno informirani i o drugoj strani istine, tako da na kraju mogu donijeti vlastite zaključke."

Mathew Filling sumnja da će film Fahrenheit 9-11 imati velik utjecaj na predizbornu kampanju. Oni koji predsjednika Busha vole, voljet će ga i dalje, te vjerojatno neće niti gledati ovaj film. Oni koji ga ne podržavaju, već odavno znaju da za Busha neće glasati, te im za to film niti ne treba” – kaže ovaj američki stručnjak.

XS
SM
MD
LG