Linkovi

Kakva će biti američka uloga nakon prijenosa vlasti u Iraku (21/6/04) - 2004-06-20


Američki dužnosnici kažu da će nova prijelazna iračka vlada nakon 30. lipnja imati puni suverenitet. Međutim, koalicijske će snage, kako se čini, ostati u Iraku. U međuvremenu, u američkoj se javnosti vodi debata oko toga – koja će biti američka uloga u Iraku nakon prijenosa suvereniteta. O tome se nedavno razgovaralo i na konferenciji organiziranoj u washingtonskom Centru za američki napredak.

Najavljujući osnivanje prijelazne vlade, predsjednik Bush je rekao volja Iračana i koalicije je čvrsta. "Neće nas odvratiti nasilje i teror. Bit ćemo udruženi kako bi budućnost Iraka bila budućnost slobode".

Predsjednik Bush je izjavio da će koalicijske snage ostati u Iraku i usko surađivati s novim iračkim vlastima. No, neki analitičari vjeruju da koalicijske snage nisu više dobrodošle i da će njihova nazočnost samo izazivati nasilje.

Ted Carpenter, vanjskopolitički analitičar iz washingtonskog instituta Cato, kaže da bi Amerikanci i njihovi saveznici trebali napustiti Irak prije nego što se situacija dodatno zaoštri."Brzo povlačenje je, mislim, jedina praktična strategija za Sjedinjene Države. Držati se istog kursa u ovoj situaciji koja neprestano eskalira nema nikakvog smisla, pogotovo kada ankete pokazuju da se Iračani okreću protiv nas i da ih sve veći broj želi da odemo iz Iraka".

Ted Carpenter priznaje da bi odlazak iz Iraka danas nanio štetu američkom kredibilitetu. No, ipak vjeruje da Amerikanci mogu ograničiti tu štetu koncentrirajući se na rat protiv terorizma i al-Qaide. "Al-Qaida će teško moći američko povlačenje iz Iraka proglasiti svojom velikom pobjedom ukoliko njeni operativci diljem svijeta budu morali bježati kako bi spasili vlastiti život. Upravo bismo na tome trebali raditi".

Prema mišljenju gospodina Carpentera, prijenos suvereniteta na novu iračku vladu nudi koaliciji priliku da postavi rok za povlačenje iz Iraka. "Rok za povlačenje trebao bi biti za nekoliko mjeseci, a ne nekoliko godina. Trebali bismo Iračanima prenijeti realnu vlast i pripremiti teren za održavanje izbora za trajnu nacionalnu vladu ne kasnije od početka sljedeće godine".

Gale Smith iz Centra za američki napredak slaže se da bi Sjedinjene Države trebale odrediti rok za povlačenje. No, ona ističe da bi taj rok trebao biti postavljen u dogovoru s Iračanima. Kako kaže, napad na Irak učinio je cijelu regiju opasnijom, i brzo povlačenje moglo bi imati katastrofalne posljednice. "Napustiti Irak u trenutku kada je naša nacionalna sigurnost ugroženija nego kada je Saddam Hussein bio donekle stjeran u četiri zida, nije u interesu Sjedinjenih Država, cijele regije, niti ostatka svijeta".

Gale Smith vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale nastojati dobiti suradnju međunarodne zajednice preuzimanjem zajedničke odgovornosti za budućnost Iraka. Po njenom mišljenju, operacije obnove i održavanja sigurnosti, koje bi doista bile međunarodnog karaktera, pomogle bi u zadobijanju povjerenja iračkog naroda. "Ukoliko međunarodna zajednica bude angažirana u Iraku na način koji će pokazivati da joj je doista stalo do budućnosti te zemlje, imat ćemo više šansi za dobivanje podrške Iračana".

S druge strane, Andrew Apostolou iz Zaklade za obranu demokracije ne vjeruje da Amerikanci mogu računati na značajniju međunarodnu pomoć. On također ne vjeruje da je NATO savez spreman zamijeniti koalicijske snage u Iraku. "NATO se ne može nositi niti s malom misijom od šest tisuća vojnika u Kabulu. Turska je obećala tri helikoptera za tu misiju u siječnju. Helikoptera još uvijek nema. Ukoliko NATO ne može uspješno voditi tu misiju u Afganistanu, kako će se onda nositi s Irakom?"

Gospodin Apostolou dodaje da Amerika nema izbora u Iraku, te da mora prihvatiti svoju odgovornost i biti spremna osloniti se uglavnom na vlastite resurse. "Naravno, morali bismo nastaviti ovo što radimo, jer je to ispravno. Nikada nismo rekli da će sve ići glatko. Bit će vrlo, vrlo teško. No, sigurno je vrijedno truda, jer je uklanjanje Saddama Husseina promijenilo sve na Srednjem istoku".

Analitičari ističu da se i predsjednik Bush i budući demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry zalažu za sličnu politiku prema Iraku. Obojica smatraju da Sjedinjene Države trebaju ostati angažirane u Iraku, no uz veće sudjelovanje međunarodne zajednice. Komentatori vjeruju da će se bilo koji od njih, koji osvoji Bijelu kuću na sljedećim izborima, morati nositi s istim iračkim dilemama i birati rješenja u uskom krugu opcija.

XS
SM
MD
LG