Linkovi

Trgovina ljudima (18/6/04) - 2004-06-17


Nema zemlje koja je imuna na trgovinu ljudima. Prema najnovijem izvještaju američkog Državnog tajništva, svake godine preko međunarodnih granica preprodaje se između 600 i 800 tisuća muškaraca, žena i djece. Taj broj i dalje raste.

U izvještaju State Departmenta kaže se da više od polovine žrtava trgovine ljudima završava u seksualnoj eksploataciji. Ostali se tjeraju na rad u kamenolomima ili raznim pogonima s neljudskim uvjetima rada, na farmama, kao sluge, kao djeca-vojnici i u mnogim drugim oblicima prisilnog sužanjstva.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, trgovina ljudima treći je po redu izvor profita za organizirani kriminal, nakon trgovine drogama i oružjem. Štoviše, prihodi od trgovine ljudima mogu potaknuti korupciju u vladi i potkopati vladavinu zakona. "Što više znate o najranjivijima, koji su žrtve ovih zločina," kazao je američki državni tajnik Colin Powell, "to je teže odvratiti pogled od toga."

"Govorimo o ženama i djevojčicama, od kojih su neke stare samo šest godina, a koje se prodaje u komercijalnu seksualnu eksploataciju, muškarcima koje se tjera na prisilni rad i djeci koju se tjera da nose oružje. Broj tih žrtava nije zanemariv, a većina njih su žene i djeca."

Prema izvještaju State Departmenta, u svijetu ima deset zemalja u kojima je pronađen znatan broj žrtava, a čije vlade ne čine dovoljno na borbi protiv trgovine ljudima. U Africi, to su Ekvatorijalna Gvineja, Sierra Leone i Sudan. U Južnoj Americi to su Kuba, Ekvador, Gvajana i Venecuela. U Aziji, to su Bangladeš, Burma i Sjeverna Koreja.

Međutim, tijekom proteklih godinu dana, kazao je gospodin Powell, neke zemlje su pojačale napore na suzbijanju trgovine ljudima. To su Belize, Bosna i Hercegovina, Dominikanska Republika, Gruzija, Grčka, Kazahstan, Surinam, Turska i Uzbekistan.

Jasno je da se pošast trgovine ljudima ne može eliminirati u nekoliko dana. No, kako je rekao državni tajnik Powell, sve zemlje moraju "surađivati na zatvaranju puteva trgovine ljudima, na sudskom gonjenju trgovaca ljudima, i na zaštiti i reintegraciji žrtava u društvo."

XS
SM
MD
LG