Linkovi

Massachusetts protiv batina? (15/6/04) - 2004-06-14


Trebaju li djeca dobiti batine, ako su zločesta? Zakone protiv tjelesnog kažnjavanja djece, od strane roditelja, usvojilo je više od deset zemalja svijeta, primjerice – Njemačka, Izrael, Danska…. Švedska je 1979. godine bila prva koja je zabranila “šamaranje”, “packe”, “25 po turu” kao i sve druge popularne metode fizičkog kažnjavanja djece.

U Americi mnogi se zakonske odredbe donose na lokalnoj razini, u saveznoj državi ili čak na gradskoj razini. Tako su članovi gradskog vijeća u Brooklineu u Massachusettsu odlučili usvojiti ne zakon, već neobvezujuću “rezoluciju” koja roditelje poziva da djecu više ne tuku.

Jedan od predlagača je izvjesna Susan Goldstein, koja kaže kako se vrlo dobro sjeća kako ju je – kao djevojčicu – otac istukao remenom kad je opazio da pretrčava ulicu, a da ne gleda lijevo niti desno. Gospođa Goldstein kaže da danas razumije postupak svog tate, međutim smatra da se “silom ipak ništa ne rješava”.

Istraživanja inače ne daju konačne odgovore na pitanje je li fizičko kažnjavanje svojevrsno kršenje ljudskih prava djeteta – kako tvrde neki - ili pak legitiman oblik roditeljskog nadzora. Analiza više od 80 istraživačkih projekata koja su u prošlosti proučavala posljedice roditeljskih batina pokazala je da su djeca koja su često dobivala batine od roditelja bila agresivnija od drugih vršnjaka. No postoje i istraživanja koja ne utvrđuju takvu vezu.

U nekim od liberalnijih školskih okruga, u Kaliforniji i Novoj Engleskoj, bile su predlagane slične mjere, no obično nisu prolazile – prvenstveno zbog uvjerenja da će ih biti teško primijeniti. Naime, kako ustanoviti na koji način roditelji svoju djecu uče redu i disciplini? - pitaju se skeptici. U Brooklineu u Massachusettsu zato su i odlučili da građanima upute sugestiju odnosno savjet te da “batine” – barem za sada – ne zabranjuju.

XS
SM
MD
LG