Linkovi

Reagan je dobro znao 'prodati' svoje ideje (14/6/04) - 2004-06-13


Ronalda Reagana se smatra zaslužnim za okončanje hladnog rata, te za gotovo revolucionarnu ulogu na američkoj političkoj sceni, u pokretanju takozvane “konzervativne revolucije”. O četrdesetom američkom predsjedniku govori nekoliko njegovih bliskih suradnika.

Ronald Reagan je Sovjetski savez javno nazvao “Carstvom zla”. Jedan od glavnih ciljeva predsjednika Reagana bio je slomiti, pobijediti Sovjetski Savez.

"Stvari su vrlo jednostavne. Mi ćemo pobijediti; oni će izgubiti" - ovako je Ronald Reagan već krajem sedamdesetih jednom prijatelju navijestio svoju taktiku prema svjetskom komunizmu – kaže Lee Edwards, analitičar u Zakladi Heritage, ovdje u Washingtonu. U doba detanta – hladnoratovske ravnoteže između američkog i sovjetskog nuklearnog arsenala - ovakvi su Reaganovi ratoborni pogledi užasavali mnoge, kako u Americi, tako i u svijetu.

Martin Anderson, jedan od savjetnika Ronalda Reagana, kaže da mu je on već 1963. navijestio svoju strategiju. "Rekao je – ‘Sovjeti nemaju dovoljno snage. Ako se s njima zaista počnemo natjecati, ako počne stvarna utrka u naoružavanju, oni neće izdržati, raspast će im se država. A kad se to dogodi, pružit ćemo im ruku i surađivati.’ To se zaista i dogodilo".

Prvi svoj mandat, na početku osamdesetih, predsjednik Ronald Reagan je posvetio jačanju američke vojske. Drugi mandat – krajem osamdesetih - posvetio je pregovorima s Mihailom Gorbačevom, o smanjenju nuklearnog arsenala. Na kraju svog mandata, kad je već postao i osobni prijatelj s posljednjim sovjetskim čelnikom, Reagan je izjavio da promijenjeni Sovjetski savez više ne predstavlja “Carstvo zla”.

Međutim, vanjskopolitički establishment u Washingtonu Reagana je ipak dugo vremena smatrao neopreznim političarem, koji nema smisla za diplomatske nijanse. Analitičari, bivši diplomati, novinski komentatori – koji tvore “stalni” politički establishement - nisu mu opraštali njegove uspjehe. Često su ga ismijavali zbog navodnog nedostakta analitičkih sposobnosti. Nazivan je vicmaherom, koji donosi odluke motiviran anegdotama iz prošlosti, kaže Martin Anderson. "Smatrali su da nije odveć bistar, ali da je kao čovjek simpatičan… Smatrali su da je okružen pametnim suradnicima, koji mu samo dodaju papire, iz kojih on čita. Međutim, kako su razni arhivi postajali dostupni javnosti, ova se predodžba o Reaganu postupno mijenjala, pokazala netočnom".

Pokazalo se primjerice da je Ronald Reagan bio vrlo načitan, da je uvijek želio čuti “drugu stranu”, pa čak i – kako je jednom rekao – i treću i četvrtu stranu nekog problema. Nije se bojao protivnih stanovišta upravo zbog toga što je jako dobro znao što on osobno misli – kaže Lee Edwards. Reagan je bio konzervativac – smatrao je da se vlada treba što manje miješati u privatni život građana, što manje se miješati u ekonomiju, da porezi moraju biti što niži – jer jedino to daje poleta gospodarstvu. "Intelekutualna elita – i ovdje u Americi i u svijetu uopće -uvijek s visoka gleda na konzervativce. Tako je gledala i na Reagana, bivšeg filmskog glumca. No, on je izvrsno komunicirao s ljudima, kao čovjek bio je vrlo simpatičan, i ljudi su ga volili, uključujući i njegove političke protivnike. Može se reći da je Reagan znao vrlo dobro 'prodati' vlastite ideje" - kaže Ken Tomlinson, direktor vladinog Ureda za međunarodne radio-televizijske programe, ustanove čiji je dio i Glas Amerike. Gospodin Tomlinson je tijekom osamdesetih često bio u blizini predsjednika Reagana, kao njegov suradnik.

Upitan kako to da je Reagan bio tako uvjereni anti-komunist, Martin Anderson odgovara da je Reagan na početku svoje hollywoodske karijere prvo bio liberalni demokrat. No, nakon što je krajem četrdesetih postao čelnik sindikata glumaca upoznao se s taktikom komunističkih aktivista, koji su bili dosta utjecajni u tadašnjem radničkom pokretu. "Za vrijeme štrajkova, komunisti su mu i fizički prijetili, jer se nije s njima politički slagao. Na kraju se zbog njihovih prijetnji morao i osobno naoružati. Revolver je nosio dugo godina".

Angažmanom u sindikatu je i počela politička karijera Ronalda Reagana. Sedamdesetih godina bio je guverner Kalifornije, osamdesetih – predsjednik Sjedinjenih Država. U Americi, a i u svijetu, mnogi ga smatraju najzaslužnijim za okončanje hladnog rata i poraz komunizma.

XS
SM
MD
LG