Linkovi

Sjedinjene Države se oprostile od Ronalda Reagana (12/6/04) - 2004-06-11


Sjedinjene Države oprostile su se od predsjednika Ronalda Reagana, koji je jučer u suton pokopan u svojoj predsjedničkoj knjižnici u Kaliforniji. Njegov pokop pratili su članovi obitelji i prijatelji. Djeca predsjednika Reagana – Michael, Ron i Patty – govorili su o svojem ocu s humorom. Oni su, zajedno s dugogodišnjim pastorom obitelji, bili i jedini govornici na jednostavnoj svečanosti na otvorenom. Dok je sunce zalazilo, jedan je gajdaš odsvirao "Amazing Grace" u trenutku kada su vojnici prenosili lijes do groba.

Tijelo predsjednika Reagana vraćeno je predsjedničkim zrakoplovom Air Force One u Kaliforniju, nakon službenog posljednjeg oproštaja u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. “Ronald Reagan sada pripada vječnosti, ali mi smo više voljeli vrijeme kad je pripadao nama”, rekao je predsjednik Bush u govoru održanom u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. Preminuli predsjednik Reagan opisan je kao čelnik koji je inspirirao Sjedinjene Države i promjenio svijet. “Predsjednik Reagan bio je voljen zbog svoje dobrote i skromnosti”, dodao je predsjednik Bush.

Tijekom službe u katedrali za bivšeg predsjednika Reagana govorili su i sutkinja Vrhovnog suda Sandra Day O Connor, kardinal Theodore McCarrick, nekadašnji predsjednik George Bush stariji, bivši kanadski premijer Brian Maulroney i nekadašnja premijerka Britanija Margareth Thatcher koja je nazočila ovom skupu premda su joj liječnici ograničili putovanja i javne istupe. No ona je otprije obećala da će govoriti te je snimila prigodnu poruku u kojoj je rekla da smo izgubili velikog čovjeka, a ona osobno dragog prijatelja. Francuski predsjednik Jacques Chirac, koji se nalazio u Sjedinjenim Državama na summitu G-8 nije bio na sprovodu već je otputovao iz Georgije izravno u Francusku, a Francusku je na sprovodu predstavljao bivši predsjednik Valery Giscard d'Estaing. U Nacionalnoj katedrali okupili su se brojni uglednici, državnici, te četiri živuća bivša američka predsjednika, Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush stariji i Bill Clinton.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, koji se nalazio u Sjedinjenim Državama na summitu G-8 nije bio na sprovodu već je otputovao iz Georgije izravno u Francusku, a Francusku je na sprovodu predstavljao bivši predsjednik Valery Giscard d'Estaing. Kanadski premijer Paul Martin, koji se nalazi usred predizborne kampanje, odlučio se također na izravan povratak u Ottawu. Nakon završetka službe zvona katedrale otkucala su 40. puta u čast preminulog 40-tog američkog predsjednika

Hrvatsku su predstavljali potpredsjednica vlade Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Tim povodom Jadranka Kosor je eskluzivno za Glas Amerike izjavila: "To je jedan od načina na koji mi želimo iskazati duboko poštovanje i našom nazočnošću pokazati prijateljstvo s ovom zemljom u kojoj smo sada. To je jedan od načina na koji se mi iz Hrvatske manifestiramo budući da je ta vijest i u Hrvatskoj odjeknula. Mnogo ljudi, ne samo iz političkog života, prisjeća se velikog američkog predsjednika".

Ronald Reagan ima posebno mjestu u novijoj povijesti Središnje i Istočne Europe, jer je za njegova mandata okončan sovjetski režim u više od deset država sovjetskog bloka, te nešto kasnije i u bivšoj Jugoslaviji.

Američki se predsjednik izravno obratio tadašnjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu, pozvavši ga da “otvori istočni blok”, da sruši Berlinski zid. Tada, 1987. godine gotovo nitko nije vjerovao da će Berlinski zid zaista, za nešto više od dvije godine, prestati postojati, da će stvarno biti srušen. O značaju tih događaja, koji su prethodili i hrvatskoj neovisnosti Jadranka Kosor kaže: "U Hrvatskoj postoji snažan osjećaj za sve događaje koji su potaknuli raspad bivše države i osamostaljenje. Svi događaji koji su za to vezani se itekako dobro pamte i imaju posebno značenje. Svi ti događaji imaju veliko značenje za ono što mi nazivamo vjekovnim snom hrvatskog naroda, slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske".

Prije pogrebne svečanosti u washingtonskoj Nacionalnoj katedrali, lijes s tijelom Ronalda Reagana bio je izložen u zgradi američkog Capitola gdje je više od 100 tisuća Amerikanaca odala posljednju počast svom četrdesetom predsjedniku.

Nakon 21 topovske salve, lijes je bio prevezen iz Capitola, osam kilometara dugim putem po laganoj kiši do Nacionalne katedrale. Prije odlaska, udovica predsjednika Reagana Nancy poljubila je lijes umotan u američku zastavu. Među uglednicima koji su predjedniku odali počast u Rotundi Capitola bili su i predsjednik Bush i negdašnji sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, s kojim je pokojni predsjednik razvio prijateljstvo u posljednjim danima komunizma na izdisaju.

XS
SM
MD
LG