Linkovi

Ekonomija po načelu 24/7 - štetna po obiteljski život (9/6/04) - 2004-06-08


U Hrvatskoj se o radu nedjeljom, pogotovo kad je riječ o trgovinama, posljednjih godina mnogo govorilo. U današnjim Zanimljivostima iz Amerike govorimo o problemima Amerikanaca koji imaju neuobičajeni radni raspored – uglavnom vikendima i noću.

Takvih je Amerikanaca sve više. Najnovije statistike pokazuju da čak 40 posto zaposlenih radi ili navečer, ili cijelu noć, ili pak vikendom. Naime, američka ekonomija posljednjih desetak godina zaista funkcionira, kako se ovdje kaže, po principu 24/7, 24 sata dnevno, sedam dana tjedno.

Amerikanci žele da su im trgovine otvorene stalno, da su im liječnik ili medicinska sestra, koje skupo plaćaju, pri ruci cijeli dan i noć te da – ako žele recimo rezervirati avionske karte za godišnji odmor – to mogu učiniti i u 3 u jutro. Naravno to sve košta, pogotovo kad je u pitanju obiteljski život onih koji rade do kasno u noć.

Uzmimo recimo primjer Scotta Fulghama, policajca iz Chattanooge u Tennesseeju, čovjeka koji doručkuje u dva poslijepodne a ruča u dva u noći – jer radi u 12-satnoj noćnoj smjeni, od sedam navečer do sedam ujutro. Nakon četiri dana ove smjene, ima dan i pol slobodno, a potom radi tri dana od sedam ujutro do sedam navečer.

Sličan raspored danas sve više i više imaju ne samo tvornički radnici i trgovci, već i mnoge profesije koje svoj posao obavljaju u uredu – u Sjedinjenim Državama ukupno oko 24 milijuna zaposlenih, koji rade u noćnim, večernjim ili vikend smjenama. Koje su posljedice takvog načina života, kada se dan pretvori u noć, a noć u dan?

Sociološka istraživanja pokazuju da takav neuobičajeni radni raspored ima negativne posljedice po obiteljski život: češći su razvodi braka, roditelji imaju problema sa čuvanjem djece, kontakt s djecom je sporadičan, a tu su i zdravstveni problemi – recimo ljudi koji rade noću ili vikendom u pravilu jedu manje zdravu hranu a i manje spavaju.

Tu si i neke pogodnosti – iako ih nema baš mnogo. Zbog toga što majke rade po noći, djeca ne trebaju recimo ići u vrtić. Očevi koji rade noću više vremena provedu s djecom, a češće i obave neki kućanski posao – kuhaju, odlaze u kupovinu ili peru rublje. Međutim, rad u neuobičajeno vrijeme ipak predstavlja više problema nego što donosi pogodnosti. Amerikanci najčešće te probleme prebrode s poslovičnom praktičnošću – drago im je što noćnim radom zarade koji dolar više, a teškoće pokušavaju ignorirati.

XS
SM
MD
LG