Linkovi

U Iraku započet proces odabira čelništva u službi naroda  (8/6/04) - 2004-06-08


Ghazi Mashal Ajil al-Yawar, predsjednik prijelazne vlade Iraka, izrazio je želju da Ujedinjeni narodi pomognu u "izgradnji slobodne, demokratske, neovisne, savezne i ujedinjene domovine". Prijelazna vlada, koja predstavlja široki presjek iračkog društva, održala je svoj prvi sastanak 2. lipnja. Među 33 novoimenovana ministra u vladi je i šest regionalnih dužnosnika i šest žena. Suverenitet će 30. lipnja biti predan predsjedniku Yawaru, premijeru Iyadu Allawiju i drugim članovima prijelazne vlade. U tom će trenutku, rekla je savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, Irak će: "preuzeti odgovornost za svoj demokratski razvoj. Članovi nove vlade nisu američke marionete, već Iračani koji misle vlastitom glavom i koji su odlučni uvesti demokraciju i sigurnost u svojoj zemlji. Upravo zato smo oslobodili Irak, kako bismo započeli proces kroz koji će Iračani dobiti čelništvo koje će se zalagati za njih i nastupati u njihovo ime".

"Nadamo se da će prijelazna vlada dokazati svoju vrijednost i svoj identitet, te svoju čvrstu predanost ogromnih zadataka koji se pred njom nameću," rekao je istaknuti šiitski svećenik, veliki ajatolah Ali al-Sistani. "Nova vlada," kazao je, "neće biti prihvaćena u javnosti ukoliko ne dokaže poduzimajući praktične i jasne korake da ozbiljno namjerava ostvariti te zadatke." U Iraku je važno, kazala je savjetnica za nacionalnu sigurnost Rice: "da je politički proces započet i da se nastavlja. Sada u Iraku imamo vladu koja funkcionira, koja će biti u stanju surađivati s nama na svemu što želimo učiniti, a to je uspostavljanje sigurnosti, organiziranje izbora, razvoj demokracije i zaživljavanje stabilne, bogate i demokratske zemlje".

U Iraku je preostalo još mnogo izazova. Jedan od njih je pitanje sigurnosti. No, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, Sjedinjene Države će "stajati uz irački narod u borbi protiv neprijatelja slobode i onih koji se protive demokraciji u Iraku."

XS
SM
MD
LG