Linkovi

Obilježena 60. obljetnica Dana D (7/6/04) - 2004-06-07


Čelnici 16 zemalja odali su počast tisućama poginulih u savezničkom iskrcavanju u Normandiji. Desant u kojem je prije 60 godina sudjelovalo više od 150 tisuća savezničkih vojnika označio je početak kraja njemačke nacističke okupacije velikog dijela Europe. Predsjednici Sjedinjenih Država i Francuske iskoristili su jučerašnju svečanost u Normandiji da bi naglasili značaj međusobnih, savezničkih veza, unatoč dubokim razlikama glede iračkog rata.

Glavna poruka skupa, koju je izrazio i domaćin komemoracije – francuski predsjednik Jacques Chirac – bila je da sadašnji čelnici imaju obavezu odati počast vojnicima koji su poginuli prilikom iskrcavanja u Normandiji, a to će počast odati tako što će se zajedno boriti za slobodu i demokraciju. Vojnici koji su se borili iskrcavajući se na obale Normandije dali su primjer novim generacijama – rekao je gospodin Chirac koji je izrazio zahvalnost svoje zemlje Americi koja je u dva svjetska rata priskočila u pomoć Francuskoj.

Francuska nikad neće zaboraviti koliko duguje Americi, rekao je. Kao i sve druge europske zemlje, Francuska dobro zna da je sjeverno-atlantski savez - koji je nastao u teška vremena – i dalje temeljni čimbenik europske kolektivne sigurnosti, posebno u uvjetima novih opasnosti.

Predsjednik George Bush također je naglasio značaj saveza koji je sklopljen tijekom zajedničke borbe protiv tiranije.

“Naše veliko savezništvo za slobodu je jako i danas je još uvijek potrebno,” rekao je predsjednik.

Ceremonija se prije svega usredotočila na odavanje počasti onima koji su poginuli prilikom iskrcavanja u Normandiji, kao i onim vojnicima koji suprije šezdeset godina sudjelovali u invaziji. 142 sudionika desanta iz 14 zemalja sudjelovala su na jučerašnjoj svačanosti.

Na svečanost je – po prvi put – došao i jedan njemački čelnik. Kancelar Gerhard Schroeder je rekao da je svjestan da je njegova zemlja odgovorna za Drugi svjetski rat. Zahvaljujući onima koji su prije 60 godina poginuli na obalama Normandije Europa danas živi u miru i slobodi – rekao je kancelar.

Gospodin Schroeder kaže da Nijemci znaju da je njihova zemlja pokrenula taj divlji rat. Oni su – kako je dodao – svjesni svoje odgovornosti i prema tome se odnose vrlo ozbiljno. Tisuće savezničkih vojnika u jednom su danu platile najveću cijenu slobode. Njemački vojnici su ginuli zato što su – prema riječima kancelara – bili poslani u ubilačku kampanju podjarmljivanja Europe.

Predsjednik Chirac pozvao je gospodina Schroedera na 60. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji kako bi na simboličan način ukazao na uspješna zajednička strijemljenja dviju zemalja ka miru i pomirenju. Za gospodina Chiraca je francusko-njemačko sudjelovanje u sjećanju i pomirenju primjer onoga što se može dogoditi kad su dva dugogodišnja neprijatelja odlučna izgraditi mir.

XS
SM
MD
LG