Linkovi

Nasljeđe Ronalda Reagana (7/6/04) - 2004-06-06


Tjedan komemoracija u spomen preminulom predsjedniku Ronaldu Reaganu počeo je danas kad su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u predsjedničku knjižnicu u mjestu Simi u Kaliforniji. Predsjednik Bush je proglasio petak danom žalosti za bivšim predsjednikom. George Bush je odao priznanje četrdesetom američkom predsjedniku rekavši da je pojačao američku sigurnost, pospješio širenje mira, slobode i demokracije za milijune ljudi koji su živjeli u mraku i opresivnim režimima.

U počast pokojnog američkog predsjednika danas je i Newyorška burza održala nakon otvaranja dvije minute šutnje.

Posljednji ispraćaj predsjednika Ronalda Reagana uz najviše državničke počasti bit će održan u petak u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. Glasnogovornica obitelji Reagan izjavila je da će tijelo predsjednika Reagana sutra biti prebačeno iz Kalifornije u Washington, gdje će biti izloženo javnosti u sjedištu Kongresa na Capitol Hillu. Naslijeđu predsjednika Ronalda Reagana vraćamo se nakon vijesti.

Tijekom osam godina provedenih u Bijeloj kući predsjednik Reagan je pomogao u provođenju dramatičnih promjena i u američkoj politici i na političkom zemljovidu Europe. Kod kuće revitalizirao je Republikansku stranku koja je nakon dugo vremena postala ozbiljna konkurencija Demokratskoj stranci. Nekoliko godina nakon vijetnamskog rata, američki glasači su pozitivno odgovorili na planove predsjednika Reagana o snažnijoj vojsci i otvorenim optimizmom glede američke budućnosti. Što se vanjske politike tiče, gospodin Reagan će ostati zapamćen po svom oštrom stavu prema komunizmu.

Drugi bivši američki predsjednici izražavaju žalost zbog smrti Ronalda Reagana. Njegov nasljednik Geroge Herbert Bush naglasio je sposobnost gospodina Reagana da zauzme oštar stav po nekom pitanju, a da time ne izazove gorčinu svojih protivnika. Bivši predsjednik Bill Clinton izjavio je da će se uvijek sjećati – citiramo "neukrotivog optimizma Ronalda Reagana" i kako je držao Ameriku "na čelnom položaju u borbi za slobodu širom svijeta". Bivši predsjednik Gerald Ford nazvao je Ronalda Reagana "izuzetnim čelnikom u izuzetno izazovnom vremenu".

Svjetski uglednici prisjećaju se bivšeg predsjednika Reagana kao čovjeka izuzetne osobne topline koji je izmijenio povijesni tijek događaja. Francuski predsjendik Jacques Chirac izjavio je da je četrdeseti američki predsjednik "ostavio dubokog traga" u povijesti zbog svoje predanosti demokraciji. Bivši njemački kancelar Helmut Kohl nazvao je Ronalda Reagana "dodirom sreće" za svijet, te da je njegova odlučna podrška slobodi igrala presudnu ulogu u nadilaženju podijeljenosti Europe i Njemačke. Bivša britanska premijerka Margaret Tatcher je izjavila da je imao najveću zaslugu za okončanje hladnog rata bez ijednog ispaljenog metka. Glasnogovornik pape Ivana Pavla drugog je izjavio da je sveti otac s tugom primio vijest o smrti Ronalda Reagana.

"Duboku tugu" izrazio je i posljednji čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, koji je zajedno s Reaganom 1986. sudjelovao na povijesnom sastanku na vrhu u Reykjaviku kojim je omogućeno okončanje Hladnog rata. "Za mene je on veliki predsjednik", rekao je Gorbačov. Po njemu, iako se Ronalda Reagana smatralo ultra-konzervativcem, on je predložio da se zaustavi utrka u nuklearnom naoružanju, da se unište postojeći arsenali i da se poboljšaju odnosi između Washingtona i Moskve. Propast Sovjetskog Saveza započela je 1989. godine, nakon što je gospodin Reagan napustio Bijelu kuću. A sovjetska je država naposljetku rasformirana 1991. godine.

Brojni čelnici diljem svijeta šalju i dalje izraze sućuti Amerikancima u kojimam izražavaju žalost zbog smrti Ronalda Reagana. Danas je izraze sućuti američkom predsjedniku Georgeu Bushu uputio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. "Predsjednik Reagan ostat će zapamćen i kao američki predsjednik i kao državnik koji je znatno pridonio stvaranju nove slike međunarodnih odnosa", stoji među ostalim u sućuti predsjednika Mesića.

XS
SM
MD
LG