Linkovi

SAD ranjive pred bioterorizmom (6/6/04) - 2004-06-05


Stručnjaci za javno zdravlje i članovi Kongresa optužuju administraciju predsjednika Busha da čini malo na zaštiti zemlje od potencijalnog bioterorističkog napada. No, vlada tvrdi da je ostvarila znatan napredak na ovom polju, od terorističkih napada na New York i Washington.

Američki zakonodavci – i demokrati i republikanci – kažu da vlada nije učinila dovoljno da bi spriječile napad terorista biološkim oružjem, kao što su boginje.

Takav stav izražava i Dr. Shelley Hearne, čelnica nevladine Zaklade za američko zdravstvo: "Javno zdravstvo je danas vjerojatno najslabija karika u domovinskoj sigurnosti."

Nitko ne tvrdi da se nije učinjeno ništa. Američki dužnosnici ukazuju da je određen napredak postignut. Glavni vladin dužnosnik zadužen za istraživanja zaraznih bolesti Anthony Fauci kaže da su nova cjepiva protiv boginja i Ebole dala dobre prve rezultate u testovima na ljudima. Predsjednik Bush bi uskoro trebao potpisati propis o izdvajanju dodatnih šest milijardi dolara, koje će se u sljedećih deset godina upotrijebiti za razvijanje novih lijekova i cjepiva za biološko oružje, te za organiziranje novih laboratorija diljem zemlje. "Mislim da na tom planu postižemo brži napredak nego u bilo kojoj drugoj javnozdravstvenoj incijativi," kaže Anthony Fauci.

Dužnosnik Ministarstva domovinske sigurnosti Penrose Albright kaže da se u jednoj vojnoj bazi u blizini Washingtona gradi nacionalni centar za bio-obranu, u kojem će znanstvenici iz više vladinih agencija raditi na razvoju taktike obrane od biološkog oružja. Uz to, vlada izdvaja milijarde dolara za jačanje lokalnih sustava zdrastvene skrbi diljem zemlje. Ipak, nova studija znanstvenog Instituta Rand dovodi u pitanje spremnost lokalnog zdravstva za ozbiljniji bio-napad. U studiji se tvrdi da, primjerice, najveća savezna država Kalifornija, uopćen nije spremna za takav napad.

Dr. Hearne iz Zaklade za američko zdravstvo, kaže da je tek šest saveznih država spremno za javno-zdravstvenu krizu većih razmjera: "Činjenica je da svi moramo biti budniji i da moramo poboljšati našu sposobnost da brzo odgovorimo na napad na svim razinama. To nam do sada nije bio prioritet."

Shelley Hearne dodaje da je američko zdravstvo uglavnom organizirano tako da bi se uspješno borilo protiv zaraza koje se pojavljuju prirodno. Neki zakonodavci žale se da je razvoj novih cjepiva prespor, dok znanstvenici odgovaraju da za to treba vremena. Vlada, u međuvremenu, poručuje objema stranama da je borba protiv bio-terorizma jedan od njenih glavnih prioriteta i da će u nju i dalje ulagati mnogo.

XS
SM
MD
LG