Linkovi

Kibernetički terorizam - nova bojišnica (5/6/04) - 2004-06-05


Internet je postao moderni prozor u svijetu. Tehnološke prednosti koje nam donosi istovremeno omogućavaju međunarodnim terorističkim organizacijama da pomoću interneta koordiniraju svoje destruktivno djelovanje.

Profesor John Hale profesor je kompjuterskih znanosti na Sveučilištu Tulsa gdje proučava novi fenomen - kibernetički terorizam. Kako kaže, putem interneta se mogu napadati ne samo pojedinci već i energetski i prometni sustavi koji se oslanjaju na interent.

"Mislim da kibernetički terorizam, odnosno kako ga neki nazivaju - informatički rat, može biti uporabljen za pojačanje siline napada. Internet je neka vrsta živčanog centra ključnih infrastruktura… Ako ga se ošteti, to ima posljedice i na materijalni svijet," kaže nam naš sugovornik.

Vladini i privatni stručnjaci za sigurnost slažu se s tvrdnjom da terorističke skupine, poput al-Qaide, Hezbolaha i Hamasa, u velikoj mjeri koriste internet. Što čini Internet toliko atraktivnim? Lee Strickland, bivši djelatnih CIA-e i direktor Centra za informacijsku politiku na Maryland sveučilištu, nudi dva jednostavna odgovora.

"Niska cijena i opća dostupnost. Kao što je internet povećao efikasnost i brzinu djelovanja državnih službi, tako je pomogao i teroristima. Oni ga na određen način koriste i kao sredstvo promidžbe," objašnjava Lee Strickland.

Internet je u velikoj mjeri simbol demokratskih ideja, slobode govora i otvorene komunikacije. Međutim, to daje mogućnost teroristima za zlouporabu. Lee Strickland kaže da američka vlada poduzima puno toga da bi zaštitila državnu infastrukturu.

"To je težak problem zbog decentralizirane prirode interneta, kojim nitko zaista ne upravlja. Vlada je naravno svjesna toga i čini ozbiljne napore u zaštiti od napada putem interneta. Mislim da se može uočiti kako tvrtke koje se bave proizvodnjom kompjuterskog softwarea počinju odgovarati na ovu vladinu akciju prave software koji su otporniji na terorističke napade," kaže gospodin Strickland.

XS
SM
MD
LG