Linkovi

CSM: Povratak sigurnosti - glavni problem za novu iračku vlast (2/6/04) - 2004-06-02


Pod naslovom “Novi čelnici sučeljeni sa skeptičnim Iračanima”, Christian Science Monitor navodi da je osnivanje privremene vlade označilo početak odbrojavanja koje će završiti krajem mjeseca prijenosom suverenosti s koalicijske vlasti na Iračane. Glavni problem za novu će vlast biti povratak sigurnosti, iako – prema pisanju bostonskog lista – samo mali broj Iračana očekuje skoro rješavanje tog problema. Christian Science Monitor prenosi izjavu muftije jedne od bagdadskih džamija, Ayada Awada, koji kaže: “Ukoliko nova vlada ne uspije smanjiti američku vojnu prisutnost u Iraku, nju će se doživljavati kao zaštitnika Amerikanaca”.

Pod naslovom “Mnoge zapreke pred Sjedinjenim Državama”, Washington Post smatra da bi uspjeh američko-britanskog nacrta rezolucije Ujedinjenih naroda mogao biti od presudnog značaja za predsjednika Busha. “Uspostavljanjem nove iračke vlade i predlaganjem novog nacrta rezolucije U.N.-a,Busheva administracija počinje osjećati početak kraja svoje kontroverzne i skupe intervencije u Iraku” – piše vašingtonski list. No, olakšanje koje se jučer moglo osjetiti u Bijeloj kući možda če biti kratkotrajno, s obzirom da su Sjedinjene Države još uvijek sučeljene s ozbiljnim zaprekama” – smatra Washington Post.

New York Times se vraća na temu oružja masovnog uništavanja i tvrdi da državni tajnik Colin Powell već nekoliko mjeseci vrši pritisak na CIA-u, kako bi se saznalo tko je odgovoran za netočne obavještajne podatke koje je gospodin Powell prošle godine koristio u Ujedinjenim narodima, tvrdeći kako Irak definitivno raspolaže oružjem masovnog uništavanja. Pri tvrdnji da Irak raspolaže “mobilnim laboratorijima za biološko oružje” CIA je koristila četiri obavještajna izvora, da bi kasnije svaki od njih bio ozbiljno doveden u pitanje – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG