Linkovi

CSM: Promjene u al-Qaidinoj taktici (1/6/04) - 2004-06-01


Christian Science Monitora piše o promjenama u al-Qaidinoj taktici, te prilog New York Timesa o “promjenama fokusa američkih snaga u Iraku”. U dva razorna napada proteklog mjeseca, terorističke ćelije povezane s al-Qaidom su se usmjerile na takozvane “meke” ciljeve, s krajnjom namjerom da prisile strane “naftaše” na napuštanje Saudijske Arabije, čime bi se pričinila šteta saudijskoj naftnoj industriji, te usporilo američko gospodarstvo – piše bostonski list. Saudijska Arabija je, podsjetimo najveći proizvođač nafte u svijetu koji podmiruje deset posto svjetskih potreba za tom sirovinom.

Christian Science Monitor prenosi ocjenu analitičar al-Qaidinih aktivnosti – Sauda al-Sarhana – koji tvrdi da je nanošenje štete američkoj ekonomiji dugoročni al-Qaidin cilj. Sada napadaju objekte vezane za saudijsku naftnu industriju, kako bi cijene nafte ostale visoke i time bila nanesena šteta američkom gospodarstvu – navodi bostonski list.

New York Times tvrdi da američki vojni zapovjednici u Iraku pišu nove naredbe o preusmjeravanju težišta vojne misije s ofenzivnih borbenih operacija na zaštitu nove iračke vlasti i nekih ekonomskih objekata, razvijajući usporedo i iračke snage sigurnosti. Slabljenje borbenih operacija bi se – međutim – od strane nekih Iračana moglo shvatiti kao daljnje odstupanje od akcije razoružanja iračkih napadača, makoliko američka politika naglašavala da su ti napadači zakonom zabranjeni – piše njujorški list.

Vojni zapovjednici kažu da će novi naglasak na zaštitu cesta, elektrana, infrastrukture i naftne industrije rezultirati većom podrškom naroda novoj vladi, te većom sigurnošću. Skeptici, međutim, postavljaju pitanje kako će preusmjeravanje s borbenih operacija na zaštitne aktivnosti biti moguće sada više no što je to bilo moguće tijekom proteklih godinu dana kada su američke snage bile sučeljene sa snagama otpora koje su nastojale sijati kaos – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG