Linkovi

CSM: Je li američka vojska politizirana? (28/5/04) - 2004-05-28


Današnji američki listovi veliki prostor posvećuju prvom javnom nastupu koji je demokratski predsjednički kandidat – senator John Kerry – posvetio svom vanjsko-političkom programu. Tu su i druge teme vezane za utjecaj rata u Iraku na predsjedničke izbore. … Christian Science Monitor u naslovu pita “Jesu li časnici oružanih snaga previše politizirani?” “Dok jedni ukazuju na otvorenu podršku vojske predsjedniku Bushu, drugi misle da je samo u pitanju povećana polarizacija” – piše bostonski list, podsječajući na jedno znanstveno istraživanje koje je uoči prošlih predsjedničkih izbora pokazalo da je čak 64 posto časnika podržavalo republikance, a samo 8 posto demokrate… 17 posto ih se osjećalo neovisnima.

Što se, pak, ispitivanja šire javnosti tiče – piše Washington Post – od istočne do zapadne obale “Amerikanci kažu da su zabrinuti i ljuti zbog uloge Sjedinjenih Država u Iraku…”. Skoro svakodnevni napadi na američke vojnike, te otkrivanje novih pojedinosti o zlostavljanju iračkih zatvorenika pretočili su se osjećaj nemira, navodeći mnoge da posumnjaju u to hoće li se ishod rata poklopiti s onim što je Busheva administracija proglasila ciljevima zbog kojih se pošlo u rat – piše list. 67 posto Amerikanaca danas kaže da je “zabrinuto” zbog rata, a 57 posto ih kaže da je “ljuto” – dodaje Washington Post.

Isti list navodi da je senator Kerry u govoru u Seattleu optužio predsjednika Busha da je “potkopao generacijama dugo američko čelništvo”, te je učinio Sjedinjene Države manje sigurnima. “Ne tako davno, jačina naših savezništava bila je pogonska snaga za opstanak i uspjeh slobode – u dva svjetska rata, u dugim godinama Hladnog rata, zatim u Zaljevskom ratu, pa u Bosni i na Kosovu … pružali smo ruku na šaku” – naglasio je, prema pisanju vašingtonskog lista, senator John Kerry.

New York Times ocjenjuje da je demokratski predsjednički kandidat u napadima na Bushevu administraciju bio znatno umjereniji nego, dan ranije, bivši dopredsjednik Al Gore, koji je zatražio ostavku šestoro Bushevih najbližih suradnika. USA Today, međutim, citira senatora iz Virginije Georgea Allena koji je rekao da je Kerryjev govor bio “pun mržnje i anti-Busheve retorike”.

XS
SM
MD
LG