Linkovi

Honorarci-civili, 'crna rupa' američkog vojnog pravosuđa (28/5/04) - 2004-05-27


Vojni sud izrekao je kaznu prvom od ukupno sedmoro optuženika za zlostavljanje iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib. Vlasti bi se mogle sučeliti s poteškoćama pri pokušaju utvrđivanju odgovornosti koju su u tom skandalu imali civili koji su bili u ugovornom odnosu s američkim oružanim snagama.

Istraga koju je do sada provela vojska pokazuje da su u zlostavljanju iračkih zatvorenika određenu ulogu imali i civili koji su u ugovornom odnosu s oružanim snagama i koji su u zatvoru Abu Ghraib saslušavali zatvorenike. Oni su, kao i civilni prevoditelji angažirani u zatvoru – čini se – poticali pripadnike vojne policije na zlostavljanje zatvorenika.

Ukoliko je to točno, vođenje sudskog postupka protiv njih će se pokazati vrlo kompliciranim – kaže dekan Centra za pravo Franklin Pierce i bivši odvjetnik u američkoj ratnoj mornarici John Huston. “Radi se o pojavi koju nismo baš jasno predvidjeli, te mislim da smo na tom planu u vrlo osjetljivom položaju. Trenutak kad se ovo događa posebno je loš zbog toga što sve više i više angažiramo kontraktore na ključnim, temeljnim vojnim poslovima; zbog toga će se – nažalost – ovo pitanje, vjerojatno, često pojavljivati.”

Službeni podataci nisu dostupni, ali stručnjaci vjeruju da su oružane snage u Iraku angažirale najmanje 20 tisuća civila koji obavljaju uglavnom poslove vezane za sigurnost. U slučajevima kada se ne koriste lokalni stražari, na čuvanju raznih objekata su najčešće angažirani umirovljeni pripadnici oružanih snaga i obavještajnih službi.

Profesorica političkih znanosti na Sveučilištu George Washington – Deborah Avant – kaže da je do ogromnog skoka u vojnom angažiranju kontraktora na poslovima sigurnosti došlo tijekom 90-ih godina, kada se ukupni broj američkih vojnika počeo smanjivati. To je posebno ubrzano nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001.godine, a još više ulaskom nakon okupacije Iraka.

Pitanje pravne nadležnosti nad kontraktorima - civilima čije usluge koriste oružane snage – ostaje nejasno. Za njih nisu nadležni irački sudovi. Oni ne mogu odgovarati ni unutar vojnog pravosuđa, te ostaje velika pravna praznina, kaže gospodin Hutson.

Kongres je pokušao 2000. godine popuniti tu pravnu “rupu” donošenjem zakona koji predviđa da se vojnim kontraktorima može suditi u saveznim sudovima. Administracija predsjednika Busha tvrdi, međutim, da novi zakon nije dostatan da bi se na temelju njega sudilo za bilo koji zločin koji bi počinio neki civilni kontraktor u Iraku. … Osim toga, čak i da se zakon iz 2000.godine primjeni na civile koji rade za potrebe Pentagona, pod čiju jurisdikciju spadaju svi ostali kontraktori koji rade za druge organizacije i agencije, poput – recimo – CIA-e?

XS
SM
MD
LG