Linkovi

Razgovori američkih Hrvata u Vijeću za nacionalnu sigurnost (26/5/04) - 2004-05-26


Predstavnici Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla sastali su se u Washingtonu s predstavnicom Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kako se navodi u jučerašnjem priopćenju federacije – poznatije kao NFCA – izaslanstvo Amerikanaca hrvatskog podrijetla iznijelo je svoja stajališta glede učlanjenja Hrvatske u NATO-savez, zatim u vezi s radom Haškog tribunala za ratne zločine, kao i glede položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s direktoricom za jugoistočnu Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost - Lisom Tepper – izaslanstvo NFCA je izrazilo zabrinutost zbog nastojanja nekih američkih i međunarodnih dužnosnika da povezuju hrvatsko članstvo u NATO-savezu s predajom generala Ante Gotovine Haškom tribunalu za ratne zločine. Američki Hrvati koje je na razgovorima predvodio predsjednik federacije John Kraljić istaknuli su da se hrvatsko uključivanje u euro-atlantske integracije ne smije odlagati samo zbog toga što se jedna osoba ne predaje međunarodnom tribunalu.

U priopćenju NFCA-a dalje se navodi da su čelnici te organizacije rekli predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće da smatraju neopravdanim uvjetovanje učlanjenja Hrvatske u NATO slučajem generala Gotovine. Ovo tim prije što Sjedinjene Države i njene saveznice u NATO-u nisu uhitile Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ni nakon skoro deset godina u Bosni i Hercegovini. Izaslanstvo američkih Hrvata također je reklo gospođi Tepper da Haški tribunal nastoji optužnicama uspostaviti “ravnotežu krivnje” sukobljenih strana u bivšoj Jugoslaviji.

Što se Bosne i Hercegovine tiče – navodi se u priopćenju – više sudionika razgovora s direktoricom u Vijeću za nacionalnu sigurnost izrazilo je zabrinutost u vezi sa zaštitom prava Hrvata. Također je izražena zabrinutost zbog nastavljanja – kako je rečeno – “ekstremnog srpskog nacionalizma i potencijalne opasnosti rastućeg islamskog fundamentalizma.”

NFCA krovna je udruga američkih Hrvata osnovana 1993. godine kako bi promovirala teritorijalni integritet Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te zaustavljanje agresije i oslobađanje okupiranih područja.

XS
SM
MD
LG