Linkovi

Okupacija i nakon 30. lipnja? (27/5/04) - 2004-05-26


Predsjednik Bush kaže da međunarodna koalicija u Iraku nema namjeru produžiti okupaciju, te da će 30-og lipnja na prijelaznu vladu biti prenešen puni suverenitet. Dok se većina analitičara slaže da je taj korak od ključne važnosti, neki od njih brinu zbog odjeka na koji će naići na Srednjem Istoku.

Predsjednik Bush obznanio je pet ključnih koraka u planu stvaranja iračke demokracije: prijenos ovlasti na suverenu vladu 30-og lipnja, uspostava sigurnosti, obnova infrastrukture, povećanje međunarodne podrške, te kretanje prema općim izborima. Gospodin Bush kaže da je uvjeren da će buduće generacije Iračana biti zahvalne Sjedinjenim Državama zbog čvrstog stava protiv porasta nasilja u njihovoj zemlji:

"Uopće ne sumnjam da je Irak u stanju ostvariti ovaj veliki san i viziju. Uopće ne sumnjam da će jednog dana njihova djeca doći u Ameriku i reći hvala Bogu što je Amerika bila jaka i nije posustala pred nasiljem nekolicine."

Analitičari koji se bave kratkoročnijim ciljevima izražavaju zabrinutost u vezi predaje vlasti 30. Lipnja, te odnosa između Sjedinjenig Država i prijelazne iračke vlade. Kenneth Pollack je specijalist za političke i vojne teme Saban centra za srednje-istočnu politiku u Washingtonu, te tvrdi da američki dužnosnici ne bi trebali biti intenzivno uključeni u odabir vođa nove iračke uprave u Bagdadu:

"Jedna od stvari koja najviše zabrinjava i koju sam čuo zadnjih dana je da su Sjedinjene Države jako uključene u pokušaje iznalaženja dogovora oko toga tko će sve dobiti pozicije u ovoj novoj prijelaznoj vladi. Ako je to istina, to me jako brine, jer ako se to doživi kao američko manipuliranje procesa odabira dužnosnika, to će loše utjecati na cijeli proces."

Shibley Telhami - profesor na Sveučilištu Maryland - kaže da mnogi na Srednjem istoku sumnjaju da će 30. lipnja doista označiti prijenos značajnijih ovlasi u iračke ruke: "Mislim da većina u regiji ne vidi ovo kao stvarni prijelaz vlasti, već samo kao samo još jedan način za Sjedinjene Države da se izvuku od svojih odgovornosti u regiji. Ovo je američka okupacija koja će se vjerojatno nastaviti. Mislim da bi pomoglo kada bi se poduzele određene mjere, kao na primjer povećanje uloge Ujedinjenih naroda."

Izaslanik Ujedinjenih naroda Lakhadar Brahimi trenutno sudjeluje u pregovarima oko strukture nove uprave, te odlučuje koji će Iračani preuzeti vodeće položaje i vladati Irakom do izbora koji će se održati početkom sljedeće godine. Ivo Daalder, vanjsko-politički viši analitičar Brookings instituta kaže da bi, po prijenosu suvereniteta, upravo ti izbori trebali predstavljati glavni zadatak međunarodne zajednice.

"Ako se trajanje madata međunarodnih vojnih i političkih vlasti poveže s pripremom i održavanjem izbora to bi dalo osjećaj da je posao priveden kraju. Mislim da bi trebalo ovlastiti Ujedinjene narode da pomažu iračkoj vladi u organiziranju tih izbora, a multinacionalne oružane snage trebale bi voditi obuku iračkih snaga sigurnosti koje bi između ostalog osiguravale održavanje izbora."

Predsjednik Bush kaže da će najmanje 138 tisuća vojnika ostati u Iraku, te da će poslati pojačanja ako to zapovjednici zatraže. Predsjednik je rekao da je naredio Pentagonu ubrzanje obuke Iračana za potrebe osiguranja i obrane njihove zemlje, te da bi konačan broj iračkih snaga trebao dostići 260 tisuća.(žc)

XS
SM
MD
LG