Linkovi

Freedom House: Hrvatska po demokratičnosti iza tranzicijskih zemalja sjeverne i srednje Europe; među prvima na Balkanu (26/5/04) - 2004-05-25


Freedom House, organizacija za promicanje demokracije u svijetu, izdala je svoje godišnje izvješće o stanju demokracije u zemljama u tranziciji.

Istraživanjem je obuhvaćeno 27 bivših komunističkih zemalja. Mjeren je napredak ostvaren u odnosu na prošlu godinu, a parametri su bili čimbenici poput slobode tiska, stanje pravosudnog sustava, raširenost korupcije, izborni sustav, stanje građanskog društva.

Hrvatska zabilježila isti rezultat kao Srbije i Crna Gora

Od 27 zemalja, Hrvatska dijeli 10 mjesto sa Srbijom i Crnom Gorom. Hrvatska se, dakle, plasirala u prvih 40 posto zemalja, no, koliko je taj rezultat dobar ili loš – ovisi s kime se uspoređuje. Valja reći da su sve europske zemlje iż bivšeg komunističkog bloka bolje ocjenjene od Hrvatske. Od balkanskih zemalja - i Bugarska i Rumunjska dobile su više ocjene. Iza Hrvatske su uglavnom zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza te Balkana – uz gore navedene iznimke.

Slovenija i Poljska dijele prvo mjesto

Prvo mjesto dijele Slovenija i Poljska. Na ljestvici od 1-7, te su dvije zemlje ocjenjene sa 1.75. 1 je najbolja ocjena, 7 najgora. Hrvatska je za stanje demokracije u zemlji dobila 3.83, što je, dakle, manje od 50 posto sveukupno mogućeg rezultata . Gleda li se pak iz drugog kuta, Hrvatska je ocjenjena više od dvostruko lošije od Slovenije i Poljske.

Najnižu ocjenu Hrvatska je dobila po pitanju korupcije – svega 4.75. U toj kategoriji, Hrvatska je ocjenjena istom ocjenom kao i Bosna i Hercegovina. I tu vlada ista priče: sve su europske zemlje plasirane više od Hrvatske, a neke zemlje Balkana i nebaltičkog dijela bivšeg Sovjetskog saveza dobile su lošije rezultate. .. U obrazloženju se navodi da je korupcija u Hrvatskoj izraženija u gospodarskom sektoru negoli u političkom.

Neovisnost medija dobila bolju ocjenu u Srbiji i Crnoj Gori no u Hravtskoj

Zanimljivo je da je neovisnost medija dobila višu ocjenu u Srbiji, u Crnoj Gori, u Bugarskoj no u Hrvatskoj, a to je slučaj i sa svim srednjeeuropskim zemljama. Razlog? Presude donesene protiv novinara za defamaciju te nacrt zakona koji bi – umjesto da dekriminalizira klevetu, uveo zatvorske kazene za novinare i izdavače. Iako se navodi da su ti planovi napušteni, tj. da od tog zakona neće biti ništa, ocjenjeno je da je sve skupa negativno utjecalo na novinarsku neovisnost. Suma svega: Hrvatska je po ocjenama među prvima na Balkanu, no iza zemalja Europske unije – uključujući i njezine nove članice. Zanimljiv je i podatak da skoro 20 posto hrvatskog stanovništva koristi Internet. Iako internet nije ocjenjivan kao posebna kategorija demokratičnosti, svejedno mu je posvećen tekst u obrazloženju rezultata o Hrvatskoj. Rečeno je da država ni na koji način ne stoji na putu korištenju interneta – bilo za poslovno, bilo za svrhe informiranja.

Cjelokupno izvješće možete vidjeti na adresi: www.freedomhouse.org.

XS
SM
MD
LG