Linkovi

Izložba indijanskih crteža u nacionalnom parku Columbia Hills (21/5/04) - 2004-05-21


Nova izložba indijanskih crteža na stijenama otvorena je bez mnogo pompe kod kanjona rijeke Columbia, na granici između saveznih država Oregon i Washington. Na tome se području nekad nalazilo jedno od najvećih nalazišta plemenskih prikaza na stijenama. Međutim, pedesetih se godina, nakon izgradnje brane, pod vodom našlo stotine njih. Određeni broj ih je ipak bio spašen.

Poredano oko parkirališta pored brane Dalles nalazilo se 43 ploče otklesane sa stijene koja je sad pod vodom. Svaki od tih odlomaka prekriven je likovima jelena, guštera i sova koji osim umjetničkog, nose i duhovno značenje za plemena američkog sjevero-zapada. U međuvremenu, ploče su, nakon dugih pregovora, premještene u Columbia Hills park, te pažljivo očišćene i restaurirane. Restauratori su poredali stijene što su sličnije mogli originalnoj postavi. Svaka ploča je položena na podnožje od tucanika, te bi za koju godinu moglo izgledati kao da su se tamo oduvjek nalazile.

Nova postava se nalazi na početku staze s koje se pruža pogled na strme planine i tok rijeke. Tom stazom vodiči nacionalnog parka dovode grupe turista do svjetski poznatog lika zvanog “Ona koja gleda”, uklesanog visoko u stijenu. 200-ta godišnjica ekspedicije Lewisa i Clarka bi mogla dovesti u nacionalni park Columbia Hills tisuće turista, kojima će izloženi crteži pružiti jedinstvenu priliku za upoznavanje kulture indijanskih plemena američkog sjevero-zapada.

XS
SM
MD
LG