Linkovi

Miss Amerike na Glasu Amerike (20/5/04) - 2004-05-19


Glas Amerike danas je posjetila Miss Americe, Erica Dunlop. Njenoj konferenciji za novinare nazočio je Damir Bebić.

DB:Prije svega valja naglasiti da se danas u Washingtonu obilježava Dan rasne i kulturne raznolikosti, a u sklopu toga Glas Amerike bio je domaćin posebne manifestacije kojoj je nazočila aktualna Miss Americe, Ericka Dunlap koja je, inače, Amerikanka afričkog podrijetla. 21-godišnja Ericka živi u Tampi na Floridi, a njezina platforma koju promovira u svojim javnim istupima temelji se upravo na rasnoj i kulturnoj raznolikosti. Zato je i posjetila Glas Amerike.

Je li taj društveni angažman specifičan samo za Ericku Dunlop ili slično istupaju i druge američke misice?

DB:Pa za razliku od dosta drugih zemalja misica u Sjedinjenim Državama ne znači biti samo lijepo lice, ugodno oku i fotografskom objektivu. Ovdje misice imaju aktivnu ulogu u društvu promovirajući određene društvene vrednote i ideale. Ericka Dunlap – kako je kazala – također, na svoj način, želi pridonjeti boljitku društva i biti primjer drugima. Ona naročito želi biti uzor mladima koji, smatra ona, imaju ponekad poremećen sustav vrijednosti u kojem veliku pozornost pridaju materijalnim bogatstvima.

Osim izgleda i njenih društvenih aktivnosti što nam još možeš reći o Ericki?

DB: Ericka je, kao što smo rekli, crna misica. Na konferenciji je rekla da mnogi koji nisu upoznati misle da je ona prva crna Miss Amerike no to nije točno – ona je sedma. Jedan od njenih talenata je izvođenje country glazbe, a ovdje na Glasu Amerike upućen joj je poziv da dođe drugi put i otpjeva nešto u sklopu glazbenog programa. Dodajmo da smo u sklopu današnjeg obilježavanja Dana rasne i kulturne raznolikosti imali priliku uživati i u kambodžanskom plesu te jelima iz raznih nacionalnih kuhinja. Bilo je to doista lijepo iskustvo, dakle ne samo za oči nego i druga osjetila....

Inače, Organizatori natjecanja za Miss Amerike uveli su 1989. još jedan element u natjecanje – društvenu platformu za kandidatkinje. Svaka kandidatkinja bira jedno pitanje, koje joj mnogo znači i koje je relevantno za cijelu zemlju, kao što su borba protiv dijabetesa, spriječavanje nasilja u obitelji, suzbijanje AIDS-a i HIV-a, jačanje karaktera i slično.

Nakon što bude izabrana, Miss Amerike provodi sljedećih godinu dana putujući po zemlji i promičući platformu koju je izabrala. Kao "nacionalna glasnogovornica", proputuje oko 20.000 milja mjesečno, nastupajući u gradovima i manjim mjestima.

Zanimljivo je da se niti jedan od uvjeta za kandidaturu za Miss Amerike ne odnosi na izgled. Potencijalne kandidatkinje moraju imati između 17 i 24 godine, moraju biti američke državljanke, imati dobar karakter, biti dobrog zdravlja i imati dovoljno vremena da bi se mogle posvetiti natjecanju i, kasnije, svim obavezama koje sa sobom donosi pobjednička kruna. Svake godine za Miss Amerike kandidira se oko 12.000 djevojaka, od kojih se biraju 52 finalistice.

Organizacija Miss America vodeći je svjetski izvor stipendija za djevojke, te svake godine isplaćuje preko 40 milijuna dolara za obrazovanje izabranih stipendistica.

XS
SM
MD
LG